IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия няма да допуска руснаци с валидни шенгенски визи от 25 октомври

Прага е одобрила и помощ за Украйна по почти половин милиард крони за всяка от годините в периода 2023-2025 г.

23:30 | 12.10.22 г.
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чехия спира да допуска руснаци с валидни шенгенски визи в страната от 25 октомври. Това обяви чешкият външен министър Ян Липавски след заседанието на правителството, предава АФП.

По данни на министерството всеки ден до двеста руски граждани пристигат в Чехия през международното летище на страната.

Така Прага се присъединява към балтийските страни, Полша и Финландия, които затвориха границите си за руски туристи през предходните седмици.

Чехия беше първата страна от Европейския съюз (ЕС), която спря издаването на нови визи за граждани на Русия навсякъде ден след нахлуването на руската армия в Украйна, т.е. 25 февруари. Забраната все още е в сила, като по-късно Чехия я разшири и за беларуски граждани. Страната прилага изключения само за хуманитарни случаи.

За студенти от Украйна или Беларус визовите правила ще бъдат облекчени.

Кабинетът на Чехия е решил още, че украинците ще могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване в страната с цел обучение, дори ако са получили временна закрила в друга държава от ЕС.

Правителството на страната е одобрило също така в периода 2023-2025 г. да дава почти половин милиард крони (16 млн. долара) през всяка от годините за хуманитарна, стабилизираща, реконструкция и икономическа помощ на Украйна.

По-голямата част от програмата е продължение на помощта, предоставена тази година, както и на дългосрочните дейности на Прага за стабилизиране и трансформация в Украйна. Останалите трябва да допринесат за участието на чешки компании във възстановяването на страната.

Предвидените разходи са включени в бюджета на Министерството на външните работи на Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още