IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зле, но можеше да е и по-зле за британските консерватори на частичните избори

Премиерът Риши Сунак избегна с малко първа загуба за британски лидер на три частични избори в един и същи ден от над половин век насам

08:10 | 21.07.23 г.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg

Управляващата Консервативна партия на британския премиер Риши Сунак загуби две стратегически важни депутатски места в петък, но неочаквано победи в бившия избирателен окръг на Борис Джонсън, нанасяйки поражение на основната опозиционна Лейбъристка партия, предава Ройтерс.

Изборите бяха едно от последните изпитания преди очакваните догодина парламентарни избори и бяха смятани за индикатор за перспективите пред двете основни партии.

Консерваторите запазиха бившото място на Джонсън, като надделяха с по-малко от 500 гласа за огромно успокоение на Сунак, който за малко не стана първият британски лидер, загубил три частични избора в един и същи ден от над половин век насам.

Бившият финансов министър и инвестиционен банкер използва технократското си ръководство, за да възстанови доверието в консерваторите след поредица от скандали миналата година, които принудиха Джонсън да подаде оставка, а икономически сътресения станаха причина наследничката му Лиз Тръс също да се оттегли след едва шест седмици на поста.

На фона на упорито високата инфлация, стагнация на икономиката, растящи данъци и лихви по ипотечните кредити, стачки и дълго чакане при ползването на услугите на държавната здравна служба имаше очаквания, че Консервативната партия ще изгуби и трите надпревари.

Изненадващо тя задържа мястото в Ъксбридж и Южен Руислип след неочакваното решение на Джонсън от миналия месец да напусне парламента. Това стана, след като беше установено, че той е дал подвеждаща информация за партита на „Даунинг стрийт“ по време на коронавирусната пандемия.

В победоносната си реч бившият пощальон Стив Тъкуел, който спечели мястото, заяви, че победата на партията се дължи на местни фактори, като даде за пример решението на лейбъристкия кмет на Лондон да разшири зоната на ултраниски въглеродни емисии, за да включи и покрайнини като Ъксбридж.

Останалите резултати показаха уязвимостите при консерваторите на два фронта – загубата на място в селски район в Северна Англия, където партията се представяше силно преди, и на още едно в Югозападна Англия, която е традиционен бастион.

Лейбъристите спечелиха в избирателния район Селби и Ейнсти от консерваторите с 4 хил. гласа повече, след като съюзник на Джонсън подаде оставка в знак на солидарност. Партията съобщи, че преобръщането на мнозинство от 20 137 гласа спрямо последните парламентарни избори е най-голямото, което е постигала на частични избори от Втората световна война насам.

В Самъртън и Фром в Югозападна Англия центристките либерални демократи успяха да преобърнат мнозинство на консерваторите от 19 213 гласа, след като трети член на парламента се оттегли заради обвинения в сексуален тормоз и употреба на кокаин.

Най-известният британски социолог Джон Къртис коментира, че според представянето на лейбъристите партията едва ли ще спечели пълно мнозинство на следващите избори.

Според Къртис загубата на Лейбъристката партия показва „потенциалната нестабилност“ на преднината на партията в допитванията, докато консерваторите са уязвими в южните области.

Лидерите на двете основни политически партии има за какво да мислят след тези резултати, заяви Къртис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още