IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Педро Санчес спечели в първия си голям тест след парламентарните избори в Испания

Социалистическата партия спечели подкрепата на каталунските сепаратисти за кандидата си за председател на долната камара на парламента

12:40 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанската Социалистическа партия в четвъртък си спечели подкрепата на каталунските сепаратистки партии за кандидата си за председател на долната камара на парламента - развитие, което може да се възприеме като първа стъпка в тежката задача за сформиране на ново правителство.

Макар че обикновено това е рутинна процедура, гласуването този път бе най-оспорваното от четири десетилетия демокрация и осигури първи сигнал за това дали премиерът Педро Санчес може да събере достатъчно подкрепа, за да остане на власт след безизходицата, породена от изборите през юли.

Социалистическата партия на Санчес каза във вторник, че предлага Франчина Арменгол – бивш регионален ръководител на Балеарските острови, за позицията на председател на долната камара.

Каталунската лява сепаратистка партия "Леви републиканци за Каталуния" постигна договорка със социалистите да подкрепи Арменгол, заяви партийният лидер Габриел Руфиан на пресконференция.

Конкурентната сепаратистка партия "Заедно за Каталуния" също сключи принципна сделка за подкрепа на Арменгол, посочва държавната телевизия TVE и няколко други медии.

Крайнолевият алианс Sumar - четвъртата по големина група в парламента, още от началото заяви, че ще подкрепи социалистите.

Габриел Руфиан обаче подчерта, че споразумението за председател не предполага подкрепа за сформирането на правителство от Санчес. "Няма нищо общо", каза той.

Санчес и лидерът на основните опозиционни консерватори – Алберто Нунез Фейхоо, се борят да получат подкрепа от депутатите, за да си подсигурят поста на министър-председател, който Санчес в момента заема като част от служебно правителство.

Нерешителните резултати от изборите миналия месец предоставиха на левите и десните блокове почти равна подкрепа и направиха няколко представители на по-малки парии потенциални кукловоди.

Очакваше се изборът на председател, който обикновено не привлича особено внимание извън основните политически кръгове, да предложи първи ясен сигнал кой държи най-силния коз.

Народната партия на Фейхоо и две други партии имат ясен шанс да се обединят за 171 гласа, а Санчес се очаква да получи 172 от група съюзници, включително баската националистическа партия PNV. Седем депутати от каталунската сепаратистка група „Заедно за Каталуния“ и един от Canarian Coalition от Канарските острови може потенциално да са решаващи, за да се излезе от задънената улица при сформирането на правителство.

Карлес Пучдемон – лидер на „Заедно за Каталуния“, заяви в сряда в социалната мрежа Х, преди известна като Twitter, че ще изиска силни гаранции, тъй като „нямаме доверие в испанските политически партии“.

Пучдемон, бившият регионален лидер на Каталуния, който е преследван от испанския съд от 2017 г. и живее в изгнание в Белгия, каза още, че разговорите за избор на председател са напълно отделни от тези за избор на премиер.

За Фейхоо привличането на PNV и „Заедно за Каталуния“ - и двете партии със силни пробизнес корени, ще бъде естествен ход.

Предвид обаче важността на регионалния национализъм в Испания и близостта на Фейхоо с крайнодясната партия Vox – третата по големина в парламента, малко вероятно е това да се случи. Vox е твърдо антисепаратистка.

Както изборът на председател на парламента, така и на премиер изискват абсолютно мнозинство в първия кръг от гласуването или обикновено мнозинство във втория кръг. Засега няма определена дата за вота за премиер.

Председателят е на трето място сред най-високопоставените изборни длъжности в Испания. С осем други представители се формира т.нар. парламентарно бюро - органът, който председателства сесиите. Той също така има правомощия да забавя или ускорява обсъждането на законодателството и тълкуването на парламентарните правила, като например кои партии имат право да имат своя собствена група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още