IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад подчертава задълбочаващата се демографска криза в Китай

Коефициентът на раждаемост за страната пада рязко до 1,09 спрямо отчетения през 2020 г. 1,30

13:45 | 19.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов доклад от тази седмица сигнализира за нов спад в коефициента на раждаемост в Китай, предлагайки рядък поглед върху задълбочаващия се демографски проблем на страната и подчертавайки нарастващата липса на прозрачност на данните, пише Wall Street Journal.

Общият коефициент на плодовитост в Китай – моментна снимка на средния брой бебета, които една жена би родила през живота си – е спаднал до 1,09 за миналата спрямо 1,30 през 2020 г., според проучване на отдел на Националната здравна комисия, цитирано от National Business Daily.

При коефициент 1,09 Китай изостава от Япония, където показателят достига 1,26. Островната страна отдавна е известна със своите демографски препятствия.

„Тъй като коефициентът на плодовитост се доближава до едно раждане на жена, това все повече се превръща в сериозен проблем за китайските власти“, коментира Джоузеф Чами, бивш директор на Фонда на ООН за населението (UNFPA).

Икономиката на Китай се сблъсква с редица предизвикателства, включително с отслабването на износа, продължителния спад на пазара на недвижими имоти, нарастващата младежка безработица и ниските потребителски разходи. През следващите години се очаква намаляващата работна сила да оказва все по-голям натиск върху брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Тъй като икономическите предизвикателства се увеличават, Пекин намали количеството данни, които предоставя на обществеността. Във вторник Китай заяви, че ще спре публикуването на данни за младежката безработица след няколко месеца на повишения. Властите се позовават на планове за преразглеждане на методологията.

По-рано тази година Китай престана да публикува официалния измерител на потребителското доверие, който се движи около рекордно ниски нива от април 2022 г.

Нежеланието на Пекин да публикува данни, показващи, че китайските жени имат по-малко деца, датира от няколко години. Националното статистическо бюро спря да публикува годишни данни за общия коефициент на раждаемост през 2017 г., оставяйки учените да търсят алтернативни прозорци към променящата се демография на страната.

Статистическото бюро направи изключение, когато публикува резултатите от провежданото веднъж на десетилетие преброяване през 2020 г. То съобщи, че страната има общ коефициент на раждаемост от 1,3, доста под 2,1, необходим за поддържане на стабилно население.

По-рано тази година Китай публикува набор от данни, който показва, че населението му е започнало да намалява през 2021 г. за първи път от 60-те години на миналия век, което накара ООН да обяви, че Китай е отстъпил на Индия своята титла на най-многолюдната страна в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още