IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще насърчава раждаемостта със стимули, притиснат от свиващата се работна сила

Някои провинции предлагат 30-дневен отпуск за сключване на брак и парична помощ за отглеждане на дете

22:37 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай въвежда парични възнаграждения и увеличава платения отпуск за брак в опит да обърне посоката на демографските процеси, след като страната отчете първия си спад на населението от десетилетия насам, пише Nikkei Asia Review.

Стимулите обаче не въздействат върху хора като Джойс Хе.

28-годишната жена планира да се омъжи през следващата година в родния си град Ханджоу, който разкри миналата седмица план за еднократна помощ от 5000 юана (720 долара) за второ дете и 20 000 юана за трето.

„5000 юана не са достатъчни дори за наемане на детегледачка“, казва Хе, служител на технологична компания, позовавайки се на китайската традиция да се наема помощ след раждане. „Мисля, че да имаш дете е до голяма степен по лично желание, а не заради стимули“, добавя тя.

Служител в града близо до Шанхай посочва, че планът за стимулиране има за цел да намали финансовата тежест при грижите за децата и да даде на двойките повече увереност в изграждането на семейство. Правителството на Китай иска да върне предишния темп на икономически растеж, докато се фокусира върху очакванията за недостиг на работна ръка в бъдеще.

Назряващата демографска криза в Китай вероятно ще бъде в центъра на вниманието, когато най-голямата политическа среща – Националният конгрес на Китайската комунистическата партия, започне този уикенд.

Свиващата се работна сила се очертава като сериозен проблем за икономика, която отчете само 3% ръст миналата година – сред най-ниските през последните няколко десетилетия – тъй като беше притисната от забавящия се пазар на имоти и въздействието на дългогодишната политика на Китай за нулева толерантност спрямо разпространението на COVID-19.

Паричната програма на Ханджоу беше обявена, след като южният технологичен център Шънджън, както и Чанша и източният град Дзинан започнаха да разпределят субсидии за грижи за деца, след като най-многолюдната страна в света съобщи през януари, че броят на нейните граждани е намалял миналата година с около 850 000 души – като общият брой на населението достига 1,41 млрд. души.

Това е най-големият годишен спад от 1961 г., когато Китай се сблъсква с масов глад, убил милиони.

Тази година се очаква населението на Индия да изпревари Китай, който също регистрира най-ниската си раждаемост от 6,77 на 1000 души през 2022 г.

Спадът на населението до голяма степен може да се проследи до противоречивата китайска политика за ограничаване на семействата да имат по едно дете, която се прилага повече от три десетилетия, за да се контролира растящата раждаемост, преди да бъде прекратена през 2015 г. Оттогава насам двойките получиха разрешение да имат две деца и от 2021 г. – до три.

Но промените не успяха да повишат раждаемостта, като много двойки обвиняват високите разходи за грижи за децата, включително рязко нарастващите разходи за образование.

Средните разходи за отглеждане на дете до 18-годишна възраст възлизат на 485 хил. юана през 2019 г. според доклад на Института за изследване на населението YuWa. Това е близо седем пъти повече от брутния вътрешен продукт на глава от населението в Китай и надхвърля разходите при развитите икономики, включително САЩ и Германия.

В родния град на Хе Ханджоу, който с 12 милиона души е най-големият град по население в източната провинция Джъдзян, делът на двойките с второ дете е намалял рязко до 36% през миналата година, което е спад от 52% през 2017 г.

Някои китайски провинции обявиха планове през последните няколко седмици за увеличаване на платения отпуск за младоженците до 30 дни, спрямо задължителния тридневен отпуск.

Северозападната провинция Гансу и въгледобивният център Шанси на север, два сравнително бедни региона, вече дават един месец отпуск на младоженците, докато провинциите Съчуан на югозапад и Гуандун на юг все още предлагат минимум три дни според People's Daily Health.

„Удължаването на брачния отпуск е един от ефективните начини за стимулиране на раждаемостта“, смята Ян Хаян, декан в Института за изследване на социалното развитие към Югозападния университет по финанси и икономика.

Но не всички са склонни да вярват, че предоставянето на почивка на нови двойки ще доведе до повече бебета.

Джоу Юн, социолог от Мичиганския университет, изразява скептицизъм относно опита на Китай да се справи със спада в раждаемостта.

„Поведението на хората при раждане на деца включва множество решения, които надхвърлят обикновените финансови стимули“, казва Джоу. „От предишен опит в други страни, включително Япония, знаем, че подобни финансови стимули, при липсата на по-мащабни промени в инфраструктурата, културата на работното място, дискриминацията на пазара на труда и неравенството между половете у дома, не правят много за повишаване на раждаемостта“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още