IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бeнямин Нетаняху: Това е само началото

Вече не можем да се върнем към статуквото от предишните години, смята американският държавен секретар Антъни Блинкен

22:43 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Седмица след изненадващата атака на "Хамас" и последвалите масирани удари над Ивицата Газа от израелските военни, премиерът на страната Бенямин Нетаняху предупреди "Това е само началото".

Той беше категоричен, че израелците "ще се бият като лъвове" за своите домове и нищо няма да бъде простено, пише CNN.

Израелските военни дадоха срок за живеещите в северните части на Ивицата Газа да напуснат региона до 24 часа, които изтичат в полунощ. Болниците имат същия срок да евакуират болните от този участък, в който живеят 1,1 млн. души. Очакванията са, че израелските военни готвят мащабна сухопътна операция в Газа.

При ракетните обстрели над Газа са загинали 1,8 хил. души. При терористичните атаки на "Хамас" живота си загубипа повече от 1,3 хил. души, част от които младежи, участници в музикален фестивал. Ивицата Газа е под пълна блокада като са преустановени доставките на електроенергия, вода, храни, горива и медикаменти.

Напрежение днес (13 октомври) имаше и в Йерусалим, което накара полицията в страната да ограничи достъпа до важната за мюсюлманите джамия Ал-Акса в Стария град. Кореспондентите на CNN отбелязват, че Йерусалим е необичайно пуст за петъчен ден, тъй като много палестинци не са допуснати в Стария град.

Множество международни организации призоваха за прекратяване на огъня между двете страни. Amnesty International коментира, че искането за евакуация не може да се нарече ефективно предупреждение и е нарушение на международното право. Според правозащитната организация евакуацията на толкова хора за такъв кратък срок е невъзможна и Израел не може да смята северната част на Ивицата Газа като "зона свободна за военни действия" след изтичането на 24-часовия срок.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска от Израел да бъде избегната хуманитарна катастрофа.

Междувременно американски държавни служители коментират пред CNN, че Израел вероятно е неглижирал някои сигнали за готвената атака. "Хамас" е използвал "старомодни похвати" за организирането ѝ - лични срещи и избягване на други канали за комуникация.Но и Израел е станал самодоволен относно заплахата, твърдят във Вашингтон.

Официалната позиция на САЩ след посещението на държавният секретар Антъни Блинкен в Тел Авив е, че действията на израелските военни не са "ответни", а "защитни". "Нито една държава не може да толерира терористична група да нлезе, да избие хората по най-безсъвестния начин и да си живее така", каза Блинкен. Според него вече е трудно да бъде върнато статуквото от последните години.

Американският президент Джо Байдън също е категоричен, че ще работи за избягване на хуманитарната катастрофа. "Не бива да забравяме, че повечето палестинци нямат нищо общо с "Хамас", каза той по време на реч във Филаделфия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още