IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкрушителни изборни поражения сгъстяват облаците над британските консерватори

Управляващата партия на премиера Риши Сунак изгуби два от бастионите си на частични избори

08:58 | 20.10.23 г.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg LP
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg LP

Управляващата Консервативна партия на британския премиер Риши Сунак претърпя съкрушителни поражения за сигурни преди места в парламента в петък, засилвайки съмненията в способността на партията му да спечели очакваните догодина парламентарни избори, предава Ройтерс.

Двойното поражение показва рязък спад в подкрепата за консерваторите, които спечелиха последните четири парламентарни избори, и сочи, че опозиционната Лейбъристка партия е напът да си върне властта за първи път от 2010 г. насам.

Лейбъристите спечелиха мястото в Мид-Бедфордшър, на около 80 км северно от Лондон, преобръщайки мнозинство от почти 25 хил. гласа. Това е най-големият дефицит, който партията е преодолявала на частични избори от 1945 г. насам.

Лейбъристите преодоляха огромно мнозинство и в още един бивш бастион на Консервативната партия - Тамуърт, до голяма степен селски избирателен окръг в Централна Англия. Там партията постигна втора по големина победа над консерваторите от Втората световна война насам.

„Това са феноменални резултати, които показват, че Лейбъристката партия отново служи на работещите хора и преначертава политическата карта“, заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър в комюнике.

43-годишният бивш инвестиционен банкер Сунак се опитва в последно време да се представи като дързък реформатор вместо предпазливия технократ, който възстанови част от доверието във Великобритания след скандалите и икономическите сътресения, принудили двамата му предшественици да се оттеглят от поста си.

Избирателите са недоволни заради високата инфлацията, стагнацията на икономиката и дългото време за чакане за използването на държавните здравни услуги и времето и възможностите на Сунак да навакса изоставането от лейбъристите свършват. Опозиционната партия има двуцифрена преднина пред консерваторите в социологическите допитване от над една година насам.

Говорител на Консервативната партия заяви, че резултатите са тежки, но правителствата обикновено имат затруднения да спечелят избори в средата на мандата.

В реч на конференция на партията си този месец Сунак се опита да се представи като смел реформатор, който е склонен да взема тежки решения, за да съживи икономиката.

Сунак обяви планове да се откаже от високоскоростна жп връзка, която предшествениците му защитаваха, и миналия месец направи отстъпление в плановете на Великобритания за справяне с климатичните промени.

След конференцията допитвания показаха, че Сунак не е успял да намали значително изоставането от лейбъристите, въпреки че личният му рейтинг леко се подобри.

В момента британският премиер е в Близкия изток, където насърчава страните да избегнат по-нататъшна ескалация в конфликта между Израел и „Хамас“.

„Политическо земетресение“

Лейбъристката партия не смяташе, че има шансове да спечели някое от двете места в парламента, а говорител на Стармър заяви тази седмица, че вероятността партията му да постигне това е колкото да бъде изстреляна ракета към Луната.

Изборите в Мид-Бедфордшър и Тамуърт се наложиха заради оттеглянето на знакови политици, близки до бившия премиер Борис Джонсън.

Бившият министър Надин Морис се отказа от мястото си от Мид-Бедфордшър, след като не успя да си осигури подкрепа за влизане в горната камара на парламента.

Изборите в Тамуърт се наложиха, тъй като друг политик, Крис Пинчър, подаде оставка, след като беше отстранен от парламента заради опипване на мъже в лондонски клуб. Обвиненията срещу него допринесоха за падането на правителството на бившия премиер Борис Джонсън от власт.

Лейбъристката партия спечели мястото в Мид-Бедфордшър с мнозинство от над 1100 гласа, преобръщайки мнозинството на консерваторите от 24 664 гласа на последните парламентарни избори през 2019 г.

Преди това избирателният окръг излъчваше консервативен член на парламента на всички избори от 1931 г. насам.

В Тамуърт кандидатката на лейбъристите Сара Едуардс спечели мястото с мнозинство от над 1300 гласа, обръщайки мнозинството на консерваторите от 19 634 гласа на изборите през 2019 г.

Питър Кайл, високопоставен член на Лейбъристката партия, коментира, че партията му е предизвикала „политическо земетресение“.

Консервативната партия спечели само веднъж на последните 12 частични избори в този парламент, като половината от тях трябваше да бъдат проведени заради оставки на политици поради неуместно поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още