IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: България подкрепя увеличение на националните вноски към европейския бюджет

Насрочването на извънредно заседание в парламента днес е по-скоро предизборна акция, смята премиерът

12:24 | 27.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на Европейския съюз, вместо да се стигне до орязване на еврофондовете. Това заяви премиерът Николай Денков, който е в Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на ЕС.

Брюксел поиска от столиците на държавите членки да наберат допълнителни 100 млрд. евро за следващите четири години. Именно предложеното допълнение от 67 млрд. евро към бюджета на ЕС за 2021-2027 г., известен като многогодишна финансова рамка, плюс 33 млрд. евро под формата на заеми, е един от най-спорните въпроси, обсъждан на срещата.

"Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите", каза Денков.

Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за постигане на компромис, обясни той относно дискусията за годишната финансова рамка. „По четирите приоритета, очертани от ЕК, има пълно съгласие, че те са съществени - за Украйна, за миграцията и за помощта на общността към страни, засегнати от природни бедствия. Въпросът е как точно да се балансират и откъде ще дойдат средствата", допълни министър-председателят. 

Конфликтът между Израел и Хамас е другата тема, обсъдена снощи на лидерската среща в Брюксел, съобщи премиерът. И разясни, че има пълно единодушие за това, че Израел има право да се защити и трябва да го подкрепим в тази защита, защото „беше брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб, която очевидно целеше да провокира не просто Израел, а целия свят“.

„В същото време трябва да се запази животът на невинните хора, които са от другата страна. Тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа. Голяма част от разговорите бяха да се намери балансът между изконното право на Израел да се защитава, да накаже тези, които извършиха атаката, и в същото време да се запази живота на невинните хора", каза Денков.

По отношение на енергийните такси върху преноса и транзита на руски природен газ у нас Николай Денков заяви: "Брюксел намира, че тези такси съответстват на общата политика на Европейския съюз. В момента по-скоро текат консултации дали нещо трябва да се предефинира по-скоро от техническа гледна точка. Иначе смисълът от тези такси за това да намалят печалбите на руската военна машина, затова да се балансира пазара на газ, така че цените на тръбния газ да станат сравними с цените на течния газ, това се разбира и съответства с политиките на ЕС", каза Денков.

Той разясни, че има нюанси от типа таксата, която се слага за внос на България да отиде в европейския бюджет, защото тя има смисъла на външно мито за ЕС. “Ние не нарушаваме правото на Европейския съюз с тези такси", посочи премиерът.

Николай Денков коментира и насроченото днес извънредно заседание на парламента заради закона за енергетиката. "Два дни преди изборите да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема, каквато са енергийните доставки, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение", коментира премиерът.

„Срокът за премахване на ветото на президента позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур на изборите. Самият факт, че се бърза, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение”, заяви Денков.

Във връзка с протеста на работещите в рафинерията в Бургас премиерът каза, че имат основание за това. Според него трябва да се действа внимателно с дерогацията, защото „ако тя се премахне рязко, се създават огромни рискове. Първо за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата от тези в момента. И второ - за работещите в рафинерията”, каза премиерът. 

Премиерът потвърди, че Нидерландия очаква становището на Европейската комисия през декември относно приемането на България в Шенген.

"Истинската опасност не е в Нидерландия, не е в Европейската комисия. Истинската опасност е в българския парламент. Ние трябва да си свършим работата, която започнахме, която върви по план… Но ако се окаже, че някой иска да преформатира управлението, ако иска да излезе от този план, който изпълняваме в момента, това е истинският риск, за който трябва да се притесняваме", заяви Денков.

Българският премиер коментира и темата с миграцията, посочвайки, че целият Европейски съюз е ориентиран към това, че защитата на външните граници е ключова. „Много ясно и категорично България беше посочена няколко пъти като пример за това, че в момента се справя много успешно в защита на границата с Турция. Така че се търсят решения, които да бъдат прагматични. Тук разногласията не са толкова големи, колкото може би изглеждат", посочи Денков.

Относно Делян Пеевски, който поиска от премиера стратегия и ежеседмичен отчет за работата по Шенген, министър-председателят поясни: „Ще отговаряме по сроковете и по начините, които са заложени в отношенията между институциите”.

На срещата в Брюксел Денков обясни, че не са водени разговори за разселване на палестински бежанци и за това България да приеме част от тях на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още