IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич разпусна парламента и свика предсрочни избори в Сърбия на 17 декември

Парламентарните избори ще се проведат заедно с местен вот в 65 общини, включително столицата Белград

19:09 | 01.11.23 г.
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента в сряда и насрочи предсрочни избори на 17 декември с цел да затвърди властта си, докато обмисли как да нормализира отношенията с Косово, основното предварително условие за членство в ЕС, предава Ройтерс.

Парламентарните избори ще съвпаднат с местния вот в 65 общини, включително столицата Белград.

Експерти казват, че изборите и отсъствието на работещ парламент ще позволят на Вучич да спечели време и да забави решенията за връзките с независимото и населено предимно с албанци Косово, което Сърбия все още смята за своя южна провинция.

„Живеем във време, в което е необходимо всички да бъдем обединени в борбата за жизненоважните… интереси на Сърбия, които ще бъдат под многоброен натиск, както заради позицията ни за Косово, така и заради други регионални и глобални въпроси“, заяви Вучич, след като подписа указа.

По време на посещение в Белград председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че както Сърбия, така и Косово трябва да увеличат усилията си за нормализиране на отношенията след неотдавнашното насилие, ако искат да се присъединят към блока.

Сърбия трябва също да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна, да изкорени корупцията и организираната престъпност, да реформира икономиката, да подобри съдебната система, бизнес климата и опазването на човешките права.

Според коментатори ходът на Вучич цели също да заздрави собствените му редици и да реформира неговата управляваща Сръбска прогресивна партия, чиято популярност е подкопана след месеци на протести на опозицията заради двете масови стрелби през май.

Според института „Стата“ в Белград алиансът начело със Сръбската прогресивна партия, ще получи около 44% от гласовете и ще трябва да търси съюзници, за да сформира мнозинство в 250-местния парламент.

Центристкият опозиционен блок „Срещу насилието“, състоящ се от леви, „зелени“ и центристки партии, се очаква да спечели 38%. Ултранационалистическите и проруски партии ще имат общо около 11% от гласовете, сочат прогнозите на „Стата“ от миналия месец.

Вучич, който миналата година си осигури втори петгодишен мандат, подаде оставка като ръководител на Сръбската прогресивна партия през май, но все още има значително влияние върху партийните политики.

Опозиционни партии и правозащитни организации обвиняват Вучич, партията му и нейните съюзници в автокрация, потискане на медийните свободи, изборни измами, насилие срещу политически опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност. Вучич и съюзниците му отхвърлят обвиненията.

След като подписа указа, Вучич заяви, че е важно Сърбия „да запази мира, стабилността и вътрешната сплотеност и да покаже демокрация“.

„Тази кампания е добра възможност да представим различни идеи, програми, политики…, но те не трябва никога да застрашават жизнени интереси на Сърбия“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още