IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров пристигна в Скопие, прелитайки над Гърция, не над България

Бойните действия в Украйна рязко увеличават интензивността си в последните дни

07:55 | 30.11.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пристигна за участие в заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в Северна Македония, прелитайки над Гърция, а не над България, както се очакваше в предишните дни, пише ТАСС. Според руската агенция причината е, че София е дала разрешително самолетът на Лавров да прелети над страната само ако в делегацията не присъства говорителят на външното министерство Мария Захарова.

България даде разрешение за прелитане на самолета, но само с външния министър Сергей Лавров на борда, не и на членове на делегацията.

Захарова, както и Лавров, са в списъците със санкционирани лица на Запада във връзка с войната в Украйна. От ТАСС припомнят, че през 2022 година Полша директно отказа участието на руската делегация, водена от Сергей Лавров на заседанието на ОССЕ.

Украйна и Прибалтийските републики отказаха участие в срещата в Скопие заради присъствието на руската делегация. Киев няма да бъде представен на ниво министър, поясниха от Министерството на външните работи на Украйна. В позицията на ведомството се посочва, че Русия систематично опитва да разруши консенсуса в ОССЕ и блокира решения по ключови въпроси, като например председателството на Естония през 2024 г.

"Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в заложник на своите капризи и агресия", допълват от външното министерство на Украйна.

На срещата в Скопие ще участва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, като на този етап няма информация дали е предвидена среща с Лавров. Участие в заседанието заяви и Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел. Той посочи, че срещата е възможност руският външен министър да чуе от "първа ръка" мнението на света за случващото се в Украйна.

Русия увеличава касетъчните муниции, които използва в Украйна

Русия увеличава използваните ракети РБК-500, 500-килограмави изстрелвани от самолети бомби, които имат клъстерни снаряди, сочат данни на британското военно разузнаване. През ноември такива бомби са използвани на няколко пъти в Донецка област - край Авдиевка и Вухледар.

В сводката на британците се отбелязва ниската точност на този тип бомби, изстрелвани от самолети, но с клъстерните снаряди, съдържащи между 100 и 350 избухващи частици, се увеличава възможността за нанасяне на щети по желаните цели.

Русия не може да обедини бойните части на левия бряг на Днепър

Русия не може да сформира единно командване на левия бряг на Днепър - в зоната са дислоцирани различни части, включително и изтеглени от Запорожката област, а защитниците на зоната от 2022 година са изпратени към Донецка област, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Оттам отбелязват, че руските части изглежда не споделят помежду си важна информация, като например за минираните полета в региона, което е довело до загинало поне 50 души от 810 бригада на руската морска пехота.

Въпреки тези проблеми, не е ясно дали Украйна ще успее да се възползва и те ще имат забележим успех на бойното поле.

Руски военни източници потвърждават напредъка на украинците Кринки и укрепване на позициите в горската зона около населеното място под тежък обстрел от военната авиация и артилерийски обстрел. Украйна успява да прехвърля въоръжение и жива сила през реката и в региона вече има между 300 и 400 украински войници, сочат още руските кореспонденти.

Активността по фронтовата линия в Украйна рязко се увеличи

За рязко увеличение на активността на бойните действия говори сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 644-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие има 101 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места край фронтовата линия.

От ВСУ съобщават за продължаващ артилерийски обстрел над Херсон и по време на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в града. На 29 ноември той посети още и Одеса и Миколаев, където анонсира подсилване на системите за противовъздушна отбрана и връчи държавни награди на изявени военни, но без церемония от съображения за сигурност.

Най-активни са бойните действия край Авдиевка, където са отбити 22 атаки край Степове, Новобахмутивка и Новокалинове. Руските сили не успяват да обкръжат града, който е цел още от 2014 година. След няколко дни на прегрупиране се увеличиха и сблъсъците край Лиман и са отбити 24 атаки на руснаците. Украинците отбелязват неуспешни опити на руснаците да си върнат позициите края Роботине и Вербове в Запорожка област.

През изминалото денонощие Русия е изстреляла 20 дрона, осем ракети С-300 и две Х-31. ВСУ съобщава за унищожени от ПВО 14 бойни дрона.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за превземането на Хромове край Бахмут и продължаващи битки за града. От ISW отбелязват, че няма видимо потвърждение на тази информация, а от ВСУ отчитат отблъснати атаки край Андриевка, Бохданивка и Клищиевка.

Руското Министерство на отбраната съобщава и за три унищожени дрона над Московска, Белгородска и Ростовска област, 38 над окупираните територии - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, както и за още два свалени украински самолета - МиГ-29 и Су-25. С тях общият брой на унищожените украински военни самолети от началото на войната е 544, се казва в сводката на ведомството.

В социалните мрежи има информация за пожар в склад с дронове в  Брянска област, но без потвърждение от руски официални източници.

Украинските хакери пробиха доставчици на телевизионни услуги и интернет в Крим

Обръщение на президента Володимир Зеленски, разказващо за успехите на Украйна в Черноморския регион и Крим, беше разпространено по телевизии на окупирания Крим, съобщава РБК-Украйна.

"Искам да се обърна отделно към всички наши хора в Крим, Севастопол, във всички окупирани региони на юг и изток на нашата държава, засега окупираните региони: скъпи украинци, всички вие чувствате ,че руското присъствие на нашите земи не е завинаги", казва украинският държавен глава. Той уверява, че Украйна ще върне своята територия и всички свои хора.

"Никого няма да оставим на окупаторите", казва още Зеленски в съобщението.

Назначените от Русия администратори съобщават, че службите работят за отстраняване на пробива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 8
andy
преди 5 месеца
"Руски военни източници потвърждават напредъка на украинците Кринки" Еднопосочен билет за 300-400 укронацисти. Който стигне там, там си остава! Или се предава на руснаците гладен и премръзнал или след години ще извадят останките му от лепкавата кал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
andy
преди 5 месеца
Бог да прости лейтенант Наталия Личман, психолог на 14та механизирана бригада на укронацистите, разстреляна от командира майор Виктор Кормяк, докато се опитвала да ги мотивира да не отстъпват, а да атакуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
sssaaa
преди 5 месеца
Фекалния пак с ежедневните си лъжи. Рашките губят по над 1000 военни на ден. Фекален, конфликтът продължава вече над 640 дни по 1000 души минимум от твоите ежедневни сводки значи има пое 640000, т.е. Рашките са без военни в региона и тия 300к дето мобилизираха са свършили отдавна. Кажи ни тогава защо всеки ден Рашките напредват с позициите и териториите? Какво криеш и лъжеш? Кажи истината веднъж поне. В крайна сметка Укронацистите в контра-атака ли са сега или се отбраняват? Не разбираме,поясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 5 месеца
Eкзистенциална криза, след екзистенциална криза Пенке ле. Скоро не само в ОССЕ, ми ви в целия ЕС ще настъпи екзистенциална криза! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 19
evlogi
преди 5 месеца
Еее, язък.Льотчикът можеше да прелети край него да му остави доклад за дейността си през последните месеци.Сега пак ще трябва да го носи на Митрофанова, пък тя да го препраща на Малкия човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Ти си по-беден от гърците, защото си гъ3орък мързелив тpoл с плоско соц-мозъче, дето в условия на конкуренция и свободен пазар е абсолютно неспособен да постигне нещо положително. Затова и висиш 24/7 по форумите, да капе бяла пяна от зypлата ти, избила от яд, завист и безсилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 ние винаги сме били по умни от гърците :)))) ... е има някои местни изключения като теб, но такива тъпппаци не променят средното ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Погледнах го. Яко! Защо още не сте спрели ТЕЦ-овете? Бишкайте ги още преди паметника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... много тъжно , само чистачи и миячи около теб , но това е наследството на развития соц ... мдааа ... ЕСО погледна ли ?! тъмен мрачен зимен ден : фец 1020МВт + малки ВЕЦ 189МВт ... един хилядник пак , а нема и за междинната закуска още време да е станало ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: А вие генерирате ли, генерирате ли? Бравос, Бравос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още