IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ники Хейли – скритият претендент за президентските избори в САЩ догодина

Тръмп си остава големият фаворит на републиканците, но много американци не искат повторение на битката му с Байдън от 2020 г.

09:15 | 10.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обречена ли е Америка на повторение на последните президентски избори? Която и от двете партии да отстрани фаворита си, вероятно вотът през следващата година ще бъде предрешен. Въпреки че и Джо Байдън, и Доналд Тръмп са непопулярни, Америка изглежда вече се примири с плашещото повторение на 2020 г. Най-вероятният кандидат, който може да разчупи статуквото, е републиканката Ники Хейли, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

Бившата губернаторка на Южна Каролина (и посланичка на САЩ в ООН – бел. прев.) не е умерена, както понякога е погрешно представяна. Хейли ще наложи петгодишно ограничение на мандата на държавните служители, ще изпрати американски специални части в Мексико и рязко ще свие социалното осигуряване. Тя смята, че Байдън е слаб по отношение на Русия, Китай и „Хамас“. Но съдържанието на нейната платформа е без значение. Всички изглеждат умерени в сравнение с Тръмп, поради което Хейли би имала драматично по-добри шансове да победи Байдън.

Нейният проблем е, че Тръмп все още е грамадният фаворит за номинацията. И все пак шансовете за изненада от Хейли не са толкова малки, колкото изглеждат. Парите не са проблем. Наскоро групата, финансирана от милиардера Чарлз Кох, я подкрепи. Тя също така получи подкрепа в ключовите ранни състезания в Айова и Ню Хемпшър. За разлика от двамата си основни съперници извън Тръмп, Хейли раздели ресурсите си между двата щата. В контраст Рон Десантис, губернаторът на Флорида, заложи всичко на Айова. Крис Кристи, бившият губернатор на Ню Джързи, пък залага на Ню Хемпшър.

Хейли е наравно с Десантис в Айова и води на Кристи в Ню Хемпшър. Ако завърши на второ място след Тръмп и в двата щата, това може да даде тласък на кампанията в родния ѝ щат Южна Каролина, който провежда третите първични избори през февруари. Към него момент донорският и медиен натиск върху Десантис и Кристи да се оттеглят ще стане остър. Другият претендент, самоизграденият милиардер Вивек Рамасуами, се стреми толкова комично да стане вицепрезидент на Тръмп, че неговата бързо намаляваща база от фенове вероятно няма да има значение. Електоратът на Кристи и част от тези на Десантис обаче би отишъл при Хейли. Всъщност този резултат е доста вероятен. Определен от New York Post на Рупърт Мърдок като бъдещето, Десантис все повече прилича на миналото. Междувременно опозицията на Кристи срещу Тръмп е твърде принципна, за да има потенциал за изненада при номинацията. Неговата стратегия се основаваше на това да подтикне Тръмп към публичен дебат, но това не стана.

Хейли, от друга страна, ловко се разположи между MAGA базата на Тръмп (движението „Да направим Америка отново велика“ – бел. прев.) и твърдите гласоподавателите срещу него. В първия републикански дебат тя вдигна ръка, когато кандидатите бяха попитани дали биха подкрепили Тръмп, ако той бъде номинираният. Тя каза още, че би била склонна да помилва Тръмп (ако бъде осъден по някое от делата срещу него – бел. прев.), ако стане президент. Това придава правдоподобност на твърдението й, че би била тръмпистки президент, но без съпътстващия хаос.

Критичният момент ще настъпи на Супер вторникa (когато голяма част от щатите провеждат първични избори – бел. прев.) в началото на март. Тогава Тръмп очаква да си гарантира номинацията. Ако не го стори, ще бъде тежко наранен. В този момент Хейли ще напомни на републиканците, че може да победи Байдън с отчетлива преднина. Тръмп, от друга страна, все още ще играе ролята на жертва номер едно в страната.

Правният календар също ще е в полза на Хейли. Възможно е Тръмп да бъде осъден преди изборите през ноември. Денят преди Супер вторника, 4 март, е първият на процеса срещу него във Вашингтон за метежа срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. Веднага ще последва процеса в Ню Йорк за купуване мълчанието на порнозвезда. Другите два - във Флорида (за неправилно съхраняване на класифицирани документи) и в Джорджия (за опита му да промени резултата от президентските избори през 2020 г. в щата) - може да започнат в даден момент от кампанията.

Юридическият график на Тръмп ще бъде толкова натоварен, че той ще има малко време да организира големите си митинги. Паричниите му проблеми също ще се увеличат. Хейли, която е нищо, ако не бъде напълно приемлива, има възможност да предложи на Тръмп сделка, при която той да се оттегли от надпреварата в замяна на помилване, когато тя стане президент. Това накратко е нейният път към победата.

Би било спекулация да се изчисляват нейните шансове. Те не са високи. Но си струва да се подчертае, че Америка не е очарована от задаващата се нова битка между Тръмп и Байдън. Фактът, че Хейли е била на различни позиции по много въпроси, може да е проблем. Но тя е политик; това е нормално да ѝ се случва. Именно нейната гъвкавост би я направила опасен съперник за Байдън. Това поставя демократите в неловкото положение едновременно да се страхуват от Тръмп и да го предпочитат като противник, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 27
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... мухаха ... нефел ... догодина , ще завършат и първата фотоволтаична централа с мегабатерия 3,44МВтч , 16 блока с водно охлаждане на hithium ... и това не е последното , аз знам за поне още 2 проекта в разработка , вероятно са повече ... ние сме нетен износител на ток , и ще продължим да бъдем нетен износител на слънчева енергия ... вие омиргате !! с все ТЕЦовете и ГАЗоецовете ... :))) ... дай адреззз да ти пратя шпагина на недъгавия от паметника с едно ддииддло забучено на него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 26
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... мухаха ... нефел ... 10 дена преди Игнажден , вероятно и 10 след него , ще е така ... ти сега ли фащаш , че във времето с най-ниско слънцегреене през година , е близко до акъла , че ще имаш и най-ниските добиви от фотоволтаици ?! неграмотен нефел !! в България годишно от 2021 се добавят по 1ГВт фотоволтаици на година !! и нито един от тях не е на субсидии !! всичко е на пазара ... строят се най-модерните възможни системи . на 2м височина със слънчеви тракери , двулицеви панели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Слънце грее, а от ФЕЦ в 13:17 ч - 400 МВт. От вятър - 120 МВт. Било ви студено пък днес. Затова, генерирайте тук - брадлита чистят, леопарди реват, чакаме най-после в САЩ да дойде екзекуторът на Русия. Все генеративи на дегенеративен изкуствен мозък. Търчи-лъжи. Аеросемкаджия - електродърводелец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 33
zelka007
преди 4 месеца
bradley чисти около Степово рашибозуци , далечна стрелба , преполагам растояние около 2-2,5км ... :))) ... рашибозуците нямат технология за такива неща , те могат да разминират с жива сила само ... https://***.youtube.com/watch?v=rT5uRctxhJc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 33
zelka007
преди 4 месеца
bradly чисти Степово от рашибозушки навлеци , директна стрелба ... :))) ... редки кадри , предполагам предварително цензурирани от ВСУ ... https://***.youtube.com/watch?v=YfAK_gz99WY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 32
zelka007
преди 4 месеца
хаха ... антиваксъре-газовици ... палете свещичка да е безгръбначното мекотело тръмп , щото в републиканската партия имат други идеи , цитирам от текста : Тя смята, че Байдън е слаб по отношение на Русия, Китай и Хамас ... рижият китеник е продажен мошшшеник с обвинения за финансови измами , Байдън е сговорчив и не желае голяма конфронтация , но барне ли друг властта в Белият дом ... жална ви ммаайка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още