IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическата мечта на Русия може би ѝ се изплъзва

Санкциите заради Украйна натежават на аерокосмическия сектор, който изглежа страда от липса на клиенти

11:27 | 15.12.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изстрелване на ракети

Засега Казахстан и Русия се придържат към партньорството си: лидерите им обещаха сътрудничество, включително и в космическото дело след визитата на Путин в бившата съветска република през ноември. Русия също така иска да разшири и космическото си присъствие, планирайки да похарчи 609 млрд. рубли (6,7 млрд. долара) до 2030 г., за да построи своя собствена орбитална станция.

Междувременно нещата  продължават постарому на космодрума. По-старо поколение ракета бе изстреляна от „Байконур“ на 1 декември, за да изпрати провизии за Международната космическа станция, едно от последните места, на които САЩ и съюзниците им си партнират с Москва. Друга ракета „Союз“ трябва да бъде изстреляна със сателит оттам на 16 декември, става ясно от руски медии.

Казахстан обаче изглежда е готов да получи повече власт и гледа отвъд дългогодишния си съюзник.

„Казахстан работи за разширяването на сътрудничеството в космическия сектор в региона на Централна Азия в рамките на Общността на независимите държави, Организацията на тюркските държави, ООН и други международни организации“, посочиха от министерството, което отговаря за аерокосмическия сектор на страната. Астана е готова да работи и с Русия и Китай, се посочва още.

Вече са налице някои първи стъпки в преминаването отвъд влиянието на Москва. Казахстан започна да използва сателитите Starlink на Мъск, за да се осигурява интернет в планинските части на страната. През октомври 2022 г. страната подписа меморандум за разбирателство с Турската агенция за отбранителна индустрия за сътрудничество по разработка на сателити. Тя си партнира и със звеното за отбрана и космическа дейност на Airbus за съвместно управление на тестови комплекс.

В крайна сметка намирането на нови космически партньори може да има логика за Казахстан предвид предизвикателствата, пред които е изправен „Роскосмос“.

За руския космически сектор „ще има все по-малко и по-малко пари за харчене и по-нататъшно разработване на космически технологии. Руският космически сектор не е иновативен от дълго време“, коментира Павел Бернат, според когото той ще става все по-малко значим в международен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... като изпадне в делириума на гггеейй девиациите си е най-сладък , и веднага заляга над лилавият браузър и започва да ни зарежда с отрицателна енергия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 Индия ви задмина с 200-та, но ти се самозалъгвай, че сте сила.... лично за мен, ти си един забавен идиииот и загубеняк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 охххх, забравих че си тъъъп и незнаеш кво е мисия .. :D:D но благодаря че потвърси моето твърдение...23 в нечия болна фантазия, една Луна 25 и тя беше тотален провал! .. и няколко излитания да занесете манджа до МКС, която американците ви построиха, ти това за мисия ли го бориш? ... ти утре ще започнеш и ракетите над украйна да ги броиш за космическа мисия, само и само да се метнеш на амбразурата... добре, че вече другата опорка дето се изкарвали американците в космоса утече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 4 месеца
До: kuhao: Брой байрачета и яж гооввннааа: 1. От януари до юни23 *https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_spaceflight_launches_in_JanuaryJune_2023 и 2. От юли до декември23 * https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_spaceflight_launches_in_JulyDecember_2023
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 хахахахаха, *** на сайта им и виж сам, ограмоти се най после! .... и моля те не се опитвай да лъжеш. кви 23 мисии те гонят мааа .. имахте една (луна 25 и всички видяхме как завърши ) и над 20 година не може да си завършите вашата част на МКС, а станцията вече е пред пенсия! .. вадим го мек, ти го прчавиш твърд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
До: kuhao: Дай да ги видим тези мисии. Аз виждам за 2003 г. цели 3 на ЕС и само 23 на Русия. Пак го размаха голям, ама мек. Демек - ич! На геврека дууппката. 0000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 няма как да прочетеш нещо за Европейската агенция в руската пропагандна преса, там не пишат хубави неща за ЕС... иначе всичко си е топ в ЕСА, има мисии, изпълняват се! Кво друго те интересува, прозззта копейко? Я сподели за вашите мисии, дето ги няма или са тотален провал... кво стана с Луна 25, хахаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
troika
преди 4 месеца
До: valentino29Обмислям инвестиране в Роскосмос и ако има нещо, което да не е вярно в статията, моля да ми кажете, може да си увелича дяла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 16
valentino29
преди 4 месеца
Поредната русофобска и при това невярна по същество статия. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 18
Tikva007
преди 4 месеца
Такива статии често четем. Оплаквачките на всичко руско днес са на гребена на вълната и някак си омръзва. Понякога ми се ще да прочета нещо и за европейската космическа програма. Но, както казват - за уммрялл, или добро, или нищо. В случая - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още