IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Публичната оценка за работата на кабинета ще остане скрита

Говоренето за 50 на 50 разпределение на министрите е твърде пожелателно, смята политолог

12:18 | 27.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Публичната оценка за работата на правителството няма да има нищо общо с това кои министри ще си отидат и кои ще останат. Не се очакват големи министерски рокади, а говоренето за 50 на 50 разпределение на министрите при кабинета на Габриел звучи твърде пожелателно. Това е говорене за публиката и за изясняване на лобистки отношения. Това смятат пиар експертът Нидал Алгафари и политологът Георги Проданов. Пред Bulgaria ON AIR те коментираха, че не очакват сериозни трусове при ротацията в кабинета.

Седмица преди ротацията в правителството (6 март - бел. ред.) се очаква оценката на министрите от кабинета. Това ще постави началото и на разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" за ротацията в кабинета. 

„Реализацията на политическите партии е в това да бъдат във властта, за да могат да изпълняват обещаното и заложеното в програмите. Не очаквам да има тежки обвинения", каза Алгафари.

Георги Проданов също очаква положителна оценка и не смята, че акцентът ще бъде поставен върху работата на правителството на Денков, а върху правителството с премиер Габриел.

"Разликата ще бъде единствено по отношение на това дали ще има ясна обвързаност на министри с ГЕРБ. 50 на 50 разпределение звучи твърде пожелателно. Това е говорене за публиката и за изясняване на лобистки отношения. Няма да се стигне до този тип публичност - тези са наши, тези са ваши, защото това означава, че в следващия ротационен период фокусът върху това кой се справя и кой не, ще бъде още по-голям. Очаквам правителството да продължи в този вариант, който е до момента. Не очаквам големи министерски рокади", коментира Проданов. 

Алгафари определи политиката като тежка игра на шахмат. "Имаш от едната страна едни мозъци, от другата страна - други. ДПС, заедно с ГЕРБ, имат 105 народни представители, докато групата в парламента на "Продължаваме промяната - Демократична България" са значително по-малко. Съотношението, което Бойко Борисов предлага - 50 на 50, е добър жест от негова страна. Има и други варианти. При ГЕРБ има вариант - остава Денков, сменят се министри, зам.-министри и минава номерът. Друг вариант е кабинет "Габриел", при който трябва да има 50 на 50. Има и трети, при който да се даде мандат на партия ГЕРБ и те да създадат правителство без "Продължаваме промяната" - възможно е", каза Алгафари.

Друг вариант според него са поредни нови избори. Така всички тежести, които трябваше да се поемат от някой от сглобката, ще ги поемат основно от "Продължаваме промяната".

Меморандумът на ПП е комбинация от краткосрочно-дългосрочни цели и няма смисъл да бъде подписван, смята Проданов.

"Фокусът е твърде много върху регулаторите и твърде малко върху останалите политики... Варианти от типа, че е възможно друго парламентарно мнозинство, съществуват, но няма нужда от подобни трусове", обясни политологът.

Проданов добави, че темата за това кой да бъде външен министър е "димна завеса". „Имаме външни министри, на които не можем да си спомним имената. "Продължаваме промяната" иска да демонстрира, че разполага с контрол над ГЕРБ. ГЕРБ се опитват да постигнат обратното“, посочи той.

Алгафари прогнозира най-много щети при евентуални избори за "Продължаваме промяната" и ДБ. Според Проданов обаче твърдият им електорат ще ги подкрепи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още