IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалският дясноцентристки лидер е новият премиер на страната

Коалицията на Луис Монтенегро победи на изборите с малка преднина и сега се изправя пред предизвикателството да управлява с правителство на малцинството

11:30 | 21.03.24 г.
Луис Монтенегро. Снимка: Bloomberg LP
Луис Монтенегро. Снимка: Bloomberg LP

Дясноцентристкият лидер на Португалия Луис Монтенегро беше избран за министър-председател, след като коалицията му постигна победа с малка преднина на изборите по-рано този месец. Сега той се изправя пред предизвикателството да се опита да управлява с правителство на малцинството.

Монтенегро има шанс да укрепи позицията си, като сключи сделка за привличането на крайнодясната партия Chega. Той обаче изключва вероятността да сключи официално споразумение, за да получи подкрепата на партията, пише Bloomberg.

Популистката партия, ръководена от Андре Вентура, попадна под светлината на прожекторите след вота на 10 март, след като учетвори броя на местата си в парламента.

Липсата на мнозинство ще затрудни новото правителство да прокара реформи и мерки, които са необходими за укрепване на икономиката и повишаване на жизнения стандарт в Португалия. Луис Монтенегро може да бъде принуден да направи компромис с ключови политики и бюджети, за да се опита да получи подкрепа в парламента.

Алиансът AD на Монтенегро спечели най-много места на парламентарните избори, като победи с малка разлика социалистите, които управляваха през последните осем години.

Президентът Марселу Рибелу ди Соза назначи Монтенегро за премиер рано в четвъртък след среща с всички политически партии.

Историята показва, че правителствата на малцинствата в Португалия имат кратък живот. За 50 години демокрация само две са издържали пълен четиригодишен мандат.

Луис Монтенегро ще представи своите министри на президента на 28 март, а новото правителство ще положи клетва на 2 април.

Вентура коментира в понеделник, че Монтенегро не може да иска от него да гласува в подкрепа на бюджет, без да преговаря с партията му. Лидерът на Chega казва, че ще настоява за подписването на споразумение.

Ден по-късно лидерът на социалистите Педро Нуно Сантос посочи, че е „практически невъзможно“ неговата партия да се съгласи с предложението за бюджет за 2025 г. на правителството на AD, което трябва да бъде представено през октомври. Все пак социалистите може да сключат сделки по конкретни въпроси, като например изменение на тазгодишния бюджет за увеличаване на заплатите на учителите и някои други обществени служители.

Монтенегро се надява социалистите и Chega да не обединят силите си, за да блокират новото правителство. Сантос казва, че социалистите няма да подкрепят AD, но също така няма да подкрепят никакви предложения за отстраняване на групата от управлението.

Смяната на правителството едва ли ще означава радикална промяна във фискалната политика. Въпреки че AD иска да намали някои данъци, партията също така цели да продължи да свива съотношението на дълга към БВП на страната. Това беше фокусът на последователните администрации след дълговата криза в еврозоната, когато Португалия се нуждаеше от спасителна програма.

Монтенегро ръководи PSD, основната партия в коалицията AD, от юли 2022 г. Той никога не е бил в правителство, но беше парламентарен лидер на PSD от 2011 до 2017 г., когато партията беше на власт и изпълняваше спасителната програма.

По време на дебат през февруари Сантос обвини Монтенегро в липса на опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още