IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия призовава ЕЦБ да започне да намалява лихвите

Икономиките в Европа силно се забавят и да оставим ситуацията такава, каквато е, представлява висок риск, според финансовия министър на страната Фернандо Медина

22:59 | 29.02.24 г.
Финансовият министър на Португалия Фернандо Медина. Снимка: Bloomberg LP
Финансовият министър на Португалия Фернандо Медина. Снимка: Bloomberg LP

Португалският министър на финансите Фернандо Медина призовава Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да намалява разходите по заемите, тъй като поддържането им на сегашното ниво според него представлява „висок риск“.

„Различни европейски икономики се забавят много силно“, коментира Медина, цитиран от Bloomberg, в интервю в Сао Пауло. „В някои вече има стагнация и рецесия. В този момент рисковете да оставим ситуацията такава, каквато е, са по-големи, отколкото да започнем процес по намаляване на лихвите. Икономиката вече се забави достатъчно“, посочва той.

С отстъплението на инфлацията и трудностите на икономиката на еврозоната да набере инерция дебатът кога да започне отмяната на историческата кампания на ЕЦБ за повишаване на лихвените проценти стана по-интензивен.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард коментира в понеделник, че отстъплението на инфлацията в еврозоната ще продължи, то и че тя и колегите ѝ от банката трябва да видят повече доказателства, че растежът на цените се връща към целта от 2%.

Повечето централни банкери предполагат, че централната банка на еврозоната ще може да започне да намалява лихвите от юни.

„Би било за предпочитане да започнем по-рано постепенен низходящ процес и ако е необходимо да го коригираме“, казва обаче Медина. „Засега поддържането на високи лихвени проценти представлява висок риск“, допълва той.

Шефът на португалската централна банка Марио Сентеньо, който беше министър на финансите на страната през 2015-2020 г., заема по-мрачна позиция от много от колегите си. Той коментира пред Bloomberg през миналата седмица, че ЕЦБ трябва да е готова да обмисли намаляване на разходите по заемите през март.

В Португалия голяма част от ипотечните кредити са с променливи лихвени проценти, което увеличава излагането на домакинствата на колебания в разходите по заемите.

„Колкото по-дълго лихвените проценти остават високи, толкова по-дълго компаниите ще харчат резерви, а това ще засегне тяхната рентабилност“, казва още Фернандо Медина.

Той не е единственият финансов министър, който призовава за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ. Неговият италиански колега - Джанкарло Джорджети - каза пред репортери в Сао Пауло, че "намаляването на лихвите може да помогне за стимулиране на растежа, който е нисък в цяла Европа - мисля, че не съм единственият, който споделя това мнение“.

По подобен начин Бруно льо Мер от Франция коментира, че „борбата срещу инфлацията е спечелена“ и че Европа сега е изправена пред предизвикателство, свързано с растежа.

Данни, публикувани по-рано в четвъртък, показват, че инфлацията в Германия и Франция се е забавила през февруари. Данните за цялата еврозона ще бъдат публикувани в петък. Прогнозите са инфлацията през февруари да се забави до 2,5% от 2,8% през януари.

Предвижда се португалската икономика да се забави отново тази година, след като се възстанови след пандемията. Медина потвърди прогнозата си за растеж от 1,5% тази година след постигнатия ръст на БВП от 2,3% през 2023 г.

Междувременно членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета коментира, че растежът на потребителските цени се забавя по-бързо от очакваното. Той също е в Сао Пауло за срещите на финансовите министри и шефовете на централните банки от държавите от Г-20.

Според повечето анализатори на следващата си среща за лихвите ЕЦБ няма да прави промени в курса на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още