IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Сърбия посочи близък съюзник като нов премиер

Милош Вучевич, който е министър на отбраната и вицепремиер, ще заеме поста на също лоялната към държавния глава Ана Брнабич

19:23 | 30.03.24 г.
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбският президент Александър Вучич предложи свой съюзник за нов премиер повече от три месеца след парламентарните избори, които циментираха властта му.

49-годишният Милош Вучевич, който е министър на отбраната и вицепремиер, ще заеме поста на също лоялната към Вучич Ана Брнабич, съобщава Bloomberg.

Очаква се той да предложи кабинет, съставен от членове на управляващата дясноцентристка Прогресивна партия и няколко съюзнически групи, които контролират комфортно мнозинство в парламента на страната.

Предсрочните избори през декември разшириха господството на Прогресивната партия в резултат, който беше обект на твърдения за нередности. Управляващата партия не успя да надделее в паралелна общинска надпревара в столицата Белград, което предизвика повторни избори през юни след серия от протести в града.

„Давам доверието си на Милош Вучевич, като се има предвид, че в предходния период той изпълняваше отговорни и взискателни функции като вицепремиер и министър на отбраната“, коментира Вучич в Instagram.

Вучевич се издигна в редиците на Прогресивната партия, след като беше кмет на северния сръбски град Нови Сад, третият по големина в страната, преди да се присъедини към кабинета на Брнабич. Миналата година той пое поста от Вучич като шеф на партията.

Изборът на Вучевич сигнализира, че Вучич ще продължи с усилията на Сърбия да балансира стремежа си да се присъедини към Европейския съюз, като същевременно поддържа връзки с Русия и Китай. Началникът на отбраната придружаваше Вучич при ключови пътувания в чужбина, включително в Китай през октомври, където се срещна с генерал Джан Йоуся, заместник-председател на Централната военна комисия на Китай.

Сърбия разчита на Китай и Русия да предотвратят пълното международно признаване на Косово, бивша провинция, чийто суверенитет Белград оспорва. Косово обяви независимост през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още