IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приветствия и критики за плана на Италия за възпиране на миграцията към Европа

През 2023 г. по море в Италия са пристигнали 155 754 мигранти, което е около 50 процента повече спрямо 2022 г.

19:30 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато италианският премиер Джорджа Мелони или нейното правителство обявяват планове и мерки за овладяване на незаконната имиграция, обичайно това поражда критики от страна на лявата опозиция в Италия и на организации за защита на правата на мигрантите. Пример за това беше двустранното споразумение между Италия и Албания за борба с незаконната миграция към Италия, предвиждащо прехвърляне на спасени от италианските власти мигранти в Средиземно море във временни центрове за настаняване на албанска територия. Критики отнесе и големият „План Матеи“ на Джорджа Мелони за Африка, целящ развитието на този континент, което ще допринесе за борбата с проблемите, стоящи в основаната на незаконната миграция, и ще даде правото на хората да не мигрират.

Когато италианският президент Серджо Матарела, който е уважавана фигура в Италия, засяга темата за миграцията всички се вслушват в думите му и критики обикновено няма. Какво се случва обаче когато италианският президент Матарела рекламира амбициозния „План Матеи“ на Джорджа Мелони? Критиците на плана изведнъж започват да се вслушват в заложените в него предложения.

Подобна реклама Матарела направи по време на африканската си обиколка миналата седмица. Темата за миграцията беше сред водещите, които той повдигна със събеседниците си от двете африкански страни Код д’Ивоар и Гана, които той посети.

На 5 април Матарела беше в Гана, където разговаря с президентa Нана Адо Данква Акуфо-Адо, предаде АНСА. Пред нея той изтъкна целите на амбициозния „План Матеи“ за финансиране на проекти за развитието на Африка с цел този континент да се превърне в земята, на която мигрантите да поискат да останат, вместо да потеглят към Европа в търсене на по-светло бъдеще. Матарела подчерта, че този проект включва сътрудничество на равна нога. Президентът припомни и, че решението на Рим да кръсти плана на името на покойния ръководител на компанията Eni Енрико Матеи не е случайно, „защото Матеи наистина е бил голям приятел на Африка срещу всички форми на колониална експлоатация и е подкрепял идеята за равнопоставено сътрудничество, целящо съхраняването на местните природни ресурси“. Това е също и целта на „Плана Матеи“, припомни Матарела. Той добави, че това е сътрудничество, което отчита конкретните потребности на всяка една страна от континента. Целта е намиране на решение на проблемите, в които се корени незаконната миграция от Африка към Европа. Чрез развитието на природните ресурси на Африка, най-вече тези в сферата на енергетиката, континентът ще се превърне от своя страна в енергиен източник за Европа. А енергийните доставки ще транзитират през Италия, като по този начин ще я превърнат в нещо като енергиен хъб в момент, в който Европа се опитва да намали зависимостта си от руски петролни и газови доставки след руската инвазия в Украйна, коментира АНСА.

На срещата на върха Италия-Африка в края на януари, на която Джорджа Мелони официално представи „Плана Матеи“ пред африканските лидери, тя заяви, че този проект не е „затворена кутия“, а идея, която да бъде споделена с африканските държави  и заяви, че планът може да разчита на бюджет от 5,5 милиарда евро. Но тогава председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат изрази възражения, че Рим не се е консултирал предварително с африканския блок във връзка с плана.

Ден преди да рекламира активно „Плана Матеи“ в Гана, Матарела беше за два дни, на 3 и 4 април, в Кот д’Ивоар, където сега се реализира проект за двустранно енергийно сътрудничество между африканската държава и Рим. Този проект илюстрира схемата на партньорства, на които ще разчита Италия за реализиране на целите си по „Плана Матеи“.

През 2021 г. в Кот д’Ивоар италианският гигант в областта въглеводородите Eni откри голямо находище на природен газ и петрол. То беше кръстено „Бален“. Намира се на около 70 километра от бреговете на Кот д’Ивоар, на дълбочина от 1200 метра, допълва Франс прес. По мащаби това е първата подобна находка в страната за последните 20 години и е най-голямото находище на въглеводороди, открито от чужда компания в историята на Кот д’Ивоар, се отбелязва в сайта на Eni.

Последна актуализация: 19:39 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още