IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приветствия и критики за плана на Италия за възпиране на миграцията към Европа

През 2023 г. по море в Италия са пристигнали 155 754 мигранти, което е около 50 процента повече спрямо 2022 г.

19:30 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Добивът на газ и петрол от находището стартира миналия август. По проекта Eni си партнира с котдивоарската компания „Петроси“, допълва Франс прес. В началната фаза добивът се осъществява чрез реконструирано и модернизирано плаващо съоръжение за съхранение и разтоварване, което може да обработва до 15 000 барела петрол на ден и около 70 милиона кубични метра природен газ на ден. Началото на Фаза 2 се очаква да бъде поставено до края на 2024 г. и ще доведе до увеличаване на добива от находището до 50 000 барела петрол на ден и до около 198 милиона кубични метра природен газ на ден. Третият етап на разработване има за цел да повиши добива от находището до 150 000 барела нефт на ден и до 566 милиона кубични метра природен газ на ден, се посочва в сайта на италианската компания.

Цялото производство на газ от находището „Бален“ през тази и следващите фази на развитие ще се доставя на сушата чрез новопостроен тръбопровод. Това ще позволи на страната да задоволи нуждите на вътрешния пазар на електроенергия и да засили ролята си на регионален енергиен център за съседните държави. Това е и първият проект за енергийно развитие с нулеви емисии в Африка. Той помага на енергийната система на страната и засилва позициите на Кот д’Ивоар на регионален енергиен хъб, отбелязва Eni.

По време на визитата си в африканската страна италианският президент Матарела разгледа на 4 април помпена станция по проекта.

„Бален“ не е единственото находище, открито от Eni в Кот д’Ивоар. Миналия месец президентът на италианския енергиен гигант Клаудио Дескалци съобщи, че компанията му е открила още едно находище, наречено „Калао“ с потенциал от 1 до 1,5 милиарда барела петрол, припомня Франс прес. Двете открити находища превръщат Кот д’Ивоар във важен играч в енергийната област, заяви Матарела.

Ден преди този енергиен етап от визита на президента в Кот д’Ивоар, на 3 април, Матарела проведе среща с котдивоарския лидер Аласан Уатара. Двамата говориха освен за енергетика, и за миграционно сътрудничество и Уатара изрази готовността на страна му да работи с Италия в борбата с незаконната имиграция по посока на Италия. Пред Уатара Матарела говори по-конкретно за „Плана Матеи“, изтъквайки, че той трябва да е на равнопоставена основа и да е базиран на взаимен респект.

В края на 2023 г. италианското министерство на вътрешните работи оповести официални данни за незаконните мигранти в Италия, пристигнали през изминалите 12 месеца, припомня изданието „Пост“. Данните показаха, че по море в Италия са пристигнали 155 754 мигранти, което е около 50 процента повече спрямо 2022 г., когато в Италия по море пристигнаха 103 846 души и над двойно повече спрямо 2021 г., когато в Италия пристигнаха 67 040 души. Най-много незаконни мигранти през 2023 г. в Италия дойдоха от управляваната от хунта Гвинея (18 204). На второ място са мигрантите от Тунис (17 304). На трето място са мигрантите от Кот д’Ивоар (16 004). В класацията следват Бангладеш (12 169), Египет (11 071), Сирия (9516), Буркина Фасо, (8412), Пакистан (7642), Мали (5904)  и Судан (5830). Посетената от Матарела Гана не влиза в тази класация, но пък Кот д’Ивоар е в челната тройка. Тунис от миналата година има споразумение с ЕС за възпиране на миграцията, издействано и с посредничеството на Мелони. Подобно споразумение неотдавна ЕС договори и с Египет, като в групата лидери пристигнали в Кайро за разговорите по темата беше и Мелони. Но от африканските страни в гореспоменатата класация в Судан от една година бушува война между двамата водещи генерали в страната. Мали, Буркина Фасо и Гвинея са в ръцете на военни хунти, скъсали връзките със Запада и търсещи алтернативни партньори, например Русия. Всичко това показва, че работата по постигането на целите по „Плана Матеи“ се очертава много комплексна.

Положителна стъпка по този план дойде от Брюксел на 26 март. „Италия ще получи техническа подкрепа от Европейската комисия за прилагането на „Плана Матеи“ заради това, че в него се съдържа стратегия за енергетиката на цяла Европа“. Това заяви генералният директор на главна дирекция „Реформи“ в ЕК, италианецът Марио Нава, предаде АНСА. Проектът ще получи техническа помощ от Брюксел по силата на механизма за оказване на техническа подкрепа на страните членки  в разработване и прилагане на реформи за подобряване на устойчивостта на национално ниво. В Италия бяха одобрени общо 15 проекта, като от тях 7 са с трансгранично измерение. Иначе ЕК избра общо 170 проекта за реформи в 27-те страни членки, които да подкрепи по този механизъм.

За „Плана Матеи“ Италия говори много в последно време, но за мнозина в редица европейски страни, Енрико Матеи, на който е кръстен планът, си остава непозната фигура от италианската история през 20-и век, посочва Sky TG24.

Енрико Матеи е роден на 29 април 1906  г. в Акуаланя в провинция Пезаро, в областта Марке. Баща му Антонио Матеи е карабинер. Заради работата му семейството се премества в Мателика в провинция Мачерата, отново в областта Марке. Енрико Матеи учи в техническо училище.

Семейството Матеи не е богато, а има няколко деца. Ето защо Енрико започва работа отрано, първо като бояджия на метални легла, а през 1923 г. като чирак в кожарската фабрика Фиоре. Скоро се изкачва по кариерната стълбица и на 20-годишна възраст става ръководител на лаборатория във фабриката. През 1926 г. успява да отвори магазин за платове за майка си, който трябва да бъде затворен през 1929 г. поради икономическата криза.

Енрико Матеи се премества в Милано, където заедно със сестра си и брат си откриват малка лаборатория за производство на масла с емулгиращ ефект за кожарската и текстилната промишленост. През 1934 г. той основава химическата компания „Индустрия Кимика Ломбарда“

Последна актуализация: 19:39 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още