IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е Третата световна война?

За голяма част от хората на Запад загубата на бойното поле не означава нищо

18:11 | 08.05.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Преди дни руският международен експерт Фьодор Лукиянов, цитиран от The Diplomat, коментира, че Третата световна война вече е започнала. Тя не е един глобален конфликт, а серия от регионални войни - като се започне от Украйна, мине се през Газа, напрежението в Южнокитайско море и на Корейския полуостров, в Африка, където граждански войни се водят от десетилетия, и се стигне до крехкото равновесие в Южна Америка.

С последното развитие на ситуацията в Украйна пък опасенията на анализаторите са, че тя може бързо да ескалира до ядрена война, след като в навечерието на своята инаугурация Владимир Путин нареди провеждането на ядрени учения. Те отбелязват, че конфликтите по света по-скоро ескалират, отколкото да бъдат решавани.

Дилемата

А как да реагираме на тези конфликти, пита се колумнистът на Bloomberg Нийл Фъргюсън. Какво трябва да направи светът, ако Иран заяви, че има ядрено оръжие и чрез своите проксита в Ливан продължи да обстрелва Израел с ракети и дронове? Или ако Тайван бъде блокиран от китайските войски?

"Надявам се, че нито една от тези възможности няма да се случи", казва анализаторът и изразява своите опасения, че обществото така е привикнало, че ескалация едва ли ще предизвика повече интерес от финала на "Супербоул".

Причината е, че за голяма част от американците, а и за западния свят, загубата не всъщност не означава нищо. Това обаче съвсем не е така за хората в страните, където се водят активните бойни действия. 

"Вие ни припомнихте, че свободата е безценна, че си струва да се бориш за нея толкова дълго, колкото трябва. Колко дълго ще бъдем с вас, г-н президент? Толкова, колкото трябва", каза американският президент Джо Байдън на своя украински колега Володимир Зеленски по време на посещението му в Киев. Но само няколко месеца това се превърна в: толкова дълго, колкото на републиканците им беше нужно да отстранят председателя на Камарата на представителите Кевин МакКарти (през октомври 2023 година) и да спрат помощта за Украйна, допълва Фъргюсън.

След повече от шест месеца Украйна все пак получи американската подкрепа и е в надпревара с времето, за да осигури нужното въоръжение на фронтовата линия, за да устои на руския щурм. За всеки украинец е ясно на какво е способна руската армия, допълва още Фъргюсън.

Зеленски: Светът проспа завръщането на нацизма

Светът проспа завръщането на нацизма, коментира в речта си, отбелязваща края на Втората световна война Володимир Зеленски. В бомбоубежище, в която руските войски са държали всички 350 жители на едно от селата край Киев - Яхидне, той коментира, че хората там са имали по-малко от един метър място, държани са без храна, вода и светлина и направи много паралели между Втората световна война и войната, която започна Русия в Украйна през 2022 година.

"Ако това не е нацизъм, как тогава да го наречем? И всеки знае историята и си спомня как се борим с нацизма - това стана, когато светът се обедини и противопостави на Хитлер, а не купуваше петрол от него, нито присъстваше на инаугурацията му", заяви украинският държавен глава, визирайки петата церемония по встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин.

"Това е просто едно село, но то показва виждането на Путин за света и неговите истински цели. Неговата цел е да затвори под земята всеки, който иска да живее свободно, да затвори едно село в мазето, после още едно, после цяла Украйна и накрая - целия свят", каза Зеленски.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Кой е следващият, коментира още той и посочи, че всички, определени от Москва като "неприятелски държави" (наложилите санкции срещу Русия), са заплашени. 

"Страните от ЕС, Великобритания, САЩ, Канада и още почти 50 държави. Те са свободни, демократични и независими, което за новата идеология в Кремъл  означава "опасни", отбеляза още Зеленски и призова за подкрепа за Украйна, за да се защити сама. "За да не бъде "никога повече" отново релевантно", посочи украинският държавен глава, припомняйки обещанията след края на Втората световна война.

Защитните линии 

След края на Втората световна война светът е поделен и са изградени множество защитни линии, а конфликтите, които се развиват около тях, също са потенциална опасност за ескалация на конфликти. Например освен към НАТО САЩ имат ангажимент и към свои съюзници в Тихоокеанския регион - Япония, Австралия и Южна Корея, и потенциално биха ги защитили при конфликт, в който участва Китай, например.

Китай пък се обвързва все повече с Русия, а икономическите санкции обтягат отношенията му със САЩ.

Някъде там гореща точка остава Северна Корея, която през последните месеци извърши множество тестове на ракети и достави милион снаряди за руската армия. В своето новогодишно приветствие лидерът Ким Чен Ун коментира, че Корейският полуостров е на косъм от ядрен конфликт, заради поведението на САЩ и съюзниците му към Пхенян, допълва АР.

Водената от десетилетия скрита война между Иран и Израел става все по-явна, след като Техеран извърши първия си директен удар с ракети и дронове по територията на Израел.

Но къде е спасението? Според анализатори отношенията ще бъдат регулирани от търговията и сочат за пример функционирането на петролните държави в Близкия изток. Дали наистина това ще проработи на фона на дългите години на икономическо сътрудничество и дълбоки връзки между ЕС и Русия?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", глупи, ако не си забелязъл до сега, аз не коментирам по темите, а коментирам предимно вас троловете и безумното ви дращене. Макар че то вероятно не е безумно, щото трябва да изкарвате някакъв норматив. А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 7
jahava7720
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... тошко разтворИ бузките ... баце , ти не се спре 7-8 години да драскаш из форума за пееераси и геееюве ве ... всички други , с изключение на двама латентни дето периодично се посещат , като единият е но.1 , се спреха и не пишат прозззтотийки ... ама при теб е на генетично ниво , ти дори не се усещаш ... редко срещан мyхал си ... !! ... че й папагалстваш бездарно ... :))) ... виж , че кат се изсипеш под някоя тема и никой не ще да пише повече и да те чете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
... пеедеерааси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", тези, които обвиняват другите за ***, обикновенно са най-големите ***!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
като си гледат пробитата ПВО система рашuбозуците , едва ли си правят илюзии , че нещо могат да спрат от отговорът на "колективният запад" при евентуална ескалация ... а че светът се разделя усилено на лагери е очевидно . некои ще продължим напред , други ще се лутат в безвремието на рассийски мир или правата вяра на аятоласите и талибаните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
До: evlogi ... латентен xoмо ... :))) ... на периоди е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
evlogi
преди 1 седмица
на номер едно все таз фейта му е в акъла.Явно има някви скрити желания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 седмица
Колко близо е Третата световна война? Колкото е близко устата ви до флейтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още