IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32% от българите ще си търсят друга работа заради поскъпналия живот

Над половината от работещите в България не очакват да получат увеличение на заплатата през тази година, сочи проучване

18:46 | 25.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Значителна част от българите биха потърсили друга работа, ако не получат увеличение на заплатата си. Това става ясно от ново регионално проучване на Wherewework, румънска мрежа от 14 регионални платформи за местни общности от служители и работодатели.

Почти една трета (32%) от българите ще си потърсят друга работа, ако не получат по-високо възнаграждение, а 19% ще се наемат с допълнителен ангажимент, за да се справят с нарасналите цени у нас, сочи проучването. То е проведено в периода между декември 2022 г. и март 2023 г. сред 12 801 служители от България, Гърция, Румъния, Унгария и Молдова, работещи в сферата на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски стоки, здравните услуги и др. То отразява нагласите на служителите в Централна и Източна Европа относно увеличаването на техните възнаграждения в контекста на по-високата инфлация през последните месеци.

Става ясно още, че повечето български фирми (34%) увеличават заплащането на служителите си всяка година, следвани от работодателите, правещи това само след преговори със служителите (29,6%) или при постигнати добри резултати (20,4%).

55%

от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата тази година

Изследването показва, че повечето от участниците от петте държави ще имат нужда от увеличение на заплатите с 20-30%, за да се справят с инфлацията. Между 59-77% от респондентите обаче не са били информирани за никакво увеличение от страна на работодателите си. В България този процент е най-висок - 77% от българските служители казват, че не са били информирани за възможно увеличение на възнагражденията. А 55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година.

От петте държави, обхванати в проучването, България е страната с най-много служители, които получават увеличение на заплатите само ако заемат определени позиции (14%). Повечето работещи у нас (36%) посочват, че ще се справят много трудно с инфлацията, тъй като месечните им плащания и разходи вече обхващат голяма част от заплатата им. За сравнение, 8,2% от румънците и 7,6% от молдовците заявяват, че биха се справили добре, дори и да не получат увеличение на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още