IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отваря вратата за намаляване на добива на петрол

Връзката между най-големия производител на петрол и най-големия потребител е скъсана

10:36 | 24.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитска Арабия и няколко държави членки на ОПЕК намекнаха, че може да се стигне до намаляване на добивите, за да бъдат поддържани високи цените на петрола, пише The Wall Street Journal. По-рано през август ОПЕК+ се разбраха за по-малко от очакваното увеличение на добивите, с което разочароваха САЩ, които смятаха, че след визитата на Джо Байдън Саудитска Арабия ще подкрепи усилията за охлаждане на пазарите.

В последните месеци Вашингтон активно агитира производителите да увеличават добивите, а позициите на Рияд са противоположни, показвайки как връзката между най-големия потребител на петрол и най-големия производител се е скъсала, допълва още изданието.

WSJ отбелязва още, че Саудитска Арабия е изнервена от фокуса на САЩ върху нарушенията на правата на човека в страната, както и върху убийството на журналиста Джамал Хашоги. Темата беше повдигната по време на посещението на Джо Байдън в Рияд през юли.

След началото на войната в Украйна цената на петрола трайно се задържа на ниво над 100 долара за барел, но в последните седмици опасенията за рецесия и разочароващите данни за китайската икономика притиснаха търговията.

Източници на WSJ в ОПЕК са категорични, че организацията вероятно ще пристъпи към намаляване на добивите, особено при данни за глобална рецесия. На 3 август организацията и Русия (ОПЕК+) решиха да увеличат добивите на петрол само със 100 хил. барела на ден през септември. През юли и август добивите бяха увеличени с 680 хил. барела на ден.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман коментира в началото на седмицата, че ОПЕК има средствата да се справи с предизвикателствата, които носят военните действия в Украйна и икономическата несигурност на петролните пазари.

"ОПЕК+ има ангажимента, гъвкавостта и средствата да се справи с подобни предизвикателства и да предостави насоки, включително намаляване на производството по всяко време и под различни форми", заяви той, цитиран от саудитската държавна информационна агенция.

Според него петролните пазари са в "състояние на шизофрения" и неговата страна скоро ще започне работа за ново споразумение на ниво ОПЕК+ за периода след 2022 г.

Коментарите на принца постигнаха целта си - във вторник (23 август) цената на петрола се повиши с повече от долар и американският лек суров петрол (WTI) се доближи отново до нивото от 97 долара за барел. Преди това имаше периоди, в които търговията се извършваше дори под 90 долара за барел.

Високата цена на петрола доведе до ръст на саудитската икономика с 11,8% през второто тримесечие, припомня WSJ. В същото време САЩ и Европа се опасяват от рецесия.

Намаляването на добивите обаче може да отвори място на иранския петрол на пазара. Белият дом се оттегли от преговорите по ядреното споразумение през 2018 г., но днес администрацията на Джо Байдън се надява, че именно Иран може да спомогне за намаляването на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още