IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крис Рослоу: ВЕИ парковете в Европа са се увеличили три пъти за последните 10 години

Европа е произвела повече енергия от слънце и вятър, отколкото от газ за 2022 г., каза анализаторът от EMBER

17:27 | 19.10.22 г.

Делът на енергията от възобновяеми енергийни източници в Европа нараства. Вятърните и соларните паркове се увеличават с всяка година, като са нараснали три пъти за последните десет години. Това коментира д-р Крис Рослоу, главен анализатор в олганизация EMBER, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Редица европейски държави се стремят да произвеждат повече енергия от алтернативни източници. След руската инвазия в Украйна видяхме европейските страни да увеличават целите си за възобновяема енергия“, посочи събеседникът. И допълни, че войната в Украйна е станала причина за ускоряване на пускане в експлоатация на инсталираните мощности.

„Европа започна да осъзнава предимствата на едни надеждни местни източници на енергия, за да не разчита на вноса на изкопаеми горива. Този процес се ускорява, промяната се движи повече от соларните източници и не толкова от вятърните", допълни д-р Крис Рослоу. Той отбеляза, че соларните паркове продължават да се разрастват в Европа, защото имат ниска себестойност и много бързо могат да се пуснат в експлоатация.

„Тази година от слънце и вятър е произведена повече енергия, отколкото от газ. Великобритания премина този праг през 2020 година, когато ВЕИ произведоха повече енергия от изкопаемите горива. Това беше преломен момент и за Европа“, припомни събеседникът.

Коментирайки разбирането за природния газ като преходно гориво, д-р Рослоу посочи, че то е забавило прехода към нискоемисионна икономика. Последните десет години в европейската енергийна политика бяха изгубени възможности, смята той.

„Най-добрият отговор в момента е да се промени отношението и стратегията в енергийната политика на Европа. Трябва да имаме единен европейски план за ускоряване на ВЕИ строителството”, посочи той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още