IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет ще предложи изземване на свръхпечалби и от "Лукойл"

Енергийните цени са овладени, смята служебният министър на икономиката Никола Стоянов

12:40 | 30.10.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Служебното правителство е одобрило и ще предложи на Народното събрание да даде "зелена светлина" на идеята за изземване на свръхпечалбите, натрупани заради енергийната криза, от производителите на електроенергия и на горива. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Никола Стоянов пред БНР. Той уточни, че в България има само един производител на горива - "Лукойл Нефтохим".

Преразпределянето на свръхпечалбите на енергийните компании е европейска инициатива, която цели смекчаването на удара на енергийната криза върху потребителите - битови и бизнес. Предложение на ЕК в тази насока получи принципното съгласие на лидерите на ЕС по време на последното им заседание през октомври.

У нас държавните производители на електроенергия внасят част от печалбите си в Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), от където се генерират средства за компенсациите за бизнеса, свързани с високите цени на електроенергията. До 5 октомври с решения на Министерския съвет Българският енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка оперира държавната енергетика, е внесъл във фонда над 2,3 млрд. лева. Сега към средствата от БЕХ ще бъдат добавени и тези от частните производители на енергия, както и преработващите горива, става ясно още от коментара на министъра.

Пред БНР и депутатът от ГЕРБ/СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев също коментира, че подготвят законопроект за облагане на свръхпечалбата от руския петрол. По негови думи българските потребители не могат да усетят, че цената на руския петрол е по-ниска и затова идеята на бившите управляващи е "Лукойл" да внася по 1 лев за всеки продаден литър бензини във ФСЕС. 

Никола Стоянов отбеляза още, че всички печалби на държавните енергийни дружества така или иначе и сега отиват в държавния бюджет и се насочват и към други мерки. Така той коментира исканията на работодателските организации за увеличаване на средствата, които се изземват от енергийните дружества. Държавата трябва да балансира интересите, допълни той.

Пред БНР министърът заяви още, че българската икономика се движи "много стабилно" - има ръст и на вноса, и на износа, не се наблюдава и вълна от закриване на работни места, каквито прогнози е имало. Според него енергийните цени вече са овладени, което ще забави и ръста на инфлацията. Политическата нестабилност е единствената заплаха за икономиката на страната, допълни той.

Никола Стоянов защити и позицията на служебното правителство да не внесе проект на бюджет за 2023 година. "Имаме много лош опит как се развиха дебатите по бюджета в парламента", каза той и допълни, че не се знае дали ще има ново правителство или не, а в "предизборна кампания партиите действат много разточително" и това води до проблемите с изпълнението на Бюджет 2022, които виждаме сега. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: khao Е, аз ти отговорих конкретно- ИМАМЕ СИ ЗАКОНИ, НО СИ ИМАМЕ И 100 ПРОЦЕНТА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪРИ НАД ТЕЗИ ФИРМИ, ЗА ДА НЕ ИМ СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНА. Ако нямаше процедура ттип проверка по ДОПК, с ясно разписани правни правила, мислиш ли, че мога сама да си я измисля или да предположа съществуването й...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baybay11 ае де... прочети първо кво съм написал, че оспами форума! тия членове са им през члена! дейноста им е законна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: baybay11 изобщо няма да си правя труда да ги чета.... питах те конкретно, какъв закон ще приеме НС зада прекрати тази порочна практика *** мултинационалните корпорации, която съществува от десетилетия! ... пример всичките ИТ компании са така, те не плащат данък печалба у нас! всичките мултинационални търговци на суровини работят така (и в такава компания съм работил).... и всичко това е Законно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
НК Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:7. (доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) "Тежко престъпление" е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
НК Чл. 255а. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) Който избегне установяването или плащането на данъчни задължения в големи размери чрез преобразуването на търговско дружество или друго юридическо лице, чрез извършване на сделка с търговско предприятие или чрез извършване на сделка със свързани лица по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до десет хиляди лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: khao https://***.lex.bg/laws/ldoc/1589654529 Намери си посочените членове тук 255, 255а и 256 от НК- доста дълги са като формулировка, затова и не ги копирам, и ги прочети внимателно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: baybay11 пишеш общи приказки... сега да се върнем в реалноста. най вероятно завода в бургас купува суровина и продава продукцията си през посредник (тяхна дъщарна фирма).. обикновено в швейцария, и цялата печалба остава там!... ае кажи с кой закон ще я приберем от швейцария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2022г. Глава седма.ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ФИНАНСОВАТА, ДАНЪЧНАТА И ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 62 ОТ 1997 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 51 ОТ 2000 Г.) чл.255 и чл. 255а, че може да откара и чл.256- важното е какви факти ще се установят от проверката по ДОПК на лукойл ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: baybay11 това за разпределянето на дивиденти и реализиране на печалба е някакво твое предположение, нали ? :)) Като работил в няколко мултинационални компании, мога да ти кажа че нито една не плаща данък печалба, защото печалбата се генерира в някоя оффшорна държава където същата компания има дъщерна фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: khao И не само, че не декларира в НАП чистата си печалба, но и НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ, които би следвало да плаща.Логиката е следната- за да говорим за свръхпечалба, трябва да се установи по безспорен начин в законно производство дали към минал и настоящ данъчен период е имал чиста печалба; ако е имал- защо не я е декларирал и не е платил данъци за придобиването й, и ако се установи, че недекларирането и неплащането на данък печалба е факт, това води към раздела Данъчни престъпления в НК;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още