IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавост на търсенето: Основен проблем пред реформата на пазара на електроенергия на ЕС

Според еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон ежедневните нужди на ЕС от гъвкавост ще се увеличат със 133% между 2021 г. и 2030 г. и с още 250% между 2030 г. и 2050 г.

22:30 | 05.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Насърчаване на участието

Следователно стимулите са предимно финансови.

Както посочват от Schneider Electric, „мениджмънтът от страна на търсенето трябва да бъде възнаграждаван по един и същи начин, независимо дали сте голяма компания, МСП или физическо лице“.

Испания, която е домакин на ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на годината, настоя за разработване на жизнеспособна система за възнаграждения за реформиране на пазара на електроенергия в ЕС, като министърът на енергетиката на страната Тереза ​​Рибера заяви, че тези тема е един от основните ѝ приоритети.

„Има неща, които все още липсват“ в сегашната електроенергийна система, каза тя в Брюксел през април, позовавайки се на необходимостта от „изграждане на бизнес аргумент“ за решения като управление на търсенето и съхранение на електроенергия.

Оптимизиране на мрежата

Освен това разпределителните мрежи също трябва да бъдат подсилени, за да се справят с допълнителното натоварване, създадено от увеличаването на броя на електрическите автомобили, термопомпите и слънчевите панели, инсталирани в домовете на потребителите.

Общо тези разходи се очаква да възлязат на 375-425 млрд. евро до 2030 г., изчислява Eurelectric, асоциацията на енергийната индустрия на ЕС.

„Вместо да инвестираме в укрепване на мрежата, трябва да гарантираме, че операторите на разпределителните мрежи се възползват от гъвкавостта на свързаните потребители“, подчертава Вила.

В Нидерландия беше създаден виртуален пазар за гъвкавост на обмена/ Вила добавя, че подобни системи се разработват в Европа, по-специално в Италия.

И накрая, в по-голям мащаб европейската взаимосвързаност се нуждае от подобряване.

Подобно на много играчи в сектора, ЕК би искала търсенето и предлагането да бъдат съпоставени не само на час, но и с точност до половин час.

Приоритет на гъвкавостта?

Междувременно обаче приоритетът за намаляване на волатилността при цените остава развитието на декарбонизиран капацитет за производство на електроенергия.

По-специално във Франция необходимостта от гъвкавост ще стане „изключително важна след 2035 г.“, изтъква RTE , френският мрежови оператор.

Във Франция голяма част от производството на електроенергия (ядрена и водноелектрическа) може да бъде контролирана и следователно е гъвкава.

В други страни, като Германия, където енергийният преход се основава почти изцяло на развитието на непостоянни ВЕИ, е необходима по-голяма промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: cyclop ... чишкащ , ти и сега си плащаш различна цена по различно време за ток , но си защитен потребител и не го усещаш ... не се упражнявай в неща дето не са ти понятни ... непрекъсваемостта на захранването струва пари ... и ще си плащаш за това ... ако не ти харесва ей де е вокзала , чемодан и в каракас , токът е почти без пари , но за сметка на това ту го има ту го нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 8 месеца
До: cyclop: cyclop-е, едно магаре го направили гъвкаво(научили го да яде камъни). А то взело, че умряло. - народна поговорка. :) Боже, Боже, сега и 'гъвкави' ще ни правят на стари години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
"Следователно стимулите са предимно финансови" - така наречените такси, оскъпявания, глоби, принуждение. Зеления хайвер не може и няма как да работи, затова ще правят потребителите "гъвкави" като ги таксуват и наказват за ползване на ток, когато няма откъде да дойде ток, понеже зеления хайвер работи циклично. Цирка е с три манежа, скъпи мои плоскоглави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 8 месеца
"ежедневните нужди на ЕС от гъвкавост" аре цирка е задължителен! Всички сме записани за изпълнители! Ежедневна гъвкавост, биомаса! Загрявайте кръста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 8 месеца
" ЕК да направи двупосочното зареждане задължително." - какво е това сега? За зареждането на псевдоавтомобилите ли? Да връщат ток в мрежата ли? За да може мъртвородената технология на батериите им, която в идеален случай ще функционира 10 години, но реално под 8 години, а сега с новата измама и прецакня (за която не се знаеше досега) - ще изкарват колко? С постояно пълнене-празнене? Лелелеле не е лесно да си биомаса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
cyclop
преди 8 месеца
Как не можете, не искате да видите очевидното - че зеления хайвер не може да работи, не може да замести сегашните източници на електричество, единствено води към огромни ограничения, лишения, недостиг... Цялата работа е КОВИПСЕВДОВАКСИНИ 2.0.... Колко частично интелиентни ходят по земята, не бях обръщал внимание... Но NPCтата са огромно мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още