IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът при соларните централи вероятно ще продължи и през първата половина на 2023 г.

Износът на соларни панели и модули от Китай расте с 34% през полугодието

16:29 | 04.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бумът при соларните централи продължава и през първите месеци на 2023 година. До това заключение стигат анализаторите от екологичната организация Ember от данните за ръста на износа на соларни панели от Китай. Оттам посочват, че има известно забавяне между покупката на панели и реализацията на проектите, но все пак данните са насока за развитието на сектора.

Страната е основен производител на соларни панели (80% от пазара) и през първото полугодие износът им расте с 34% на годишна база до 114 гигавата. Това се равнява на цялата инсталирана слънчева мощност на САЩ. 90% от китайския износ е на соларни модули (напълно асемблирани панели).

2022 година беше рекордна за соларната индустрия. По данни на Solar Power Europe през миналата година в световен мащаб бяха инсталирани 239 гигавата нови слънчеви мощности, или повешение от 45% спрямо инталираните през 2021 година.

Истински бум на соларната индустрия имаше в Европа, където войната в Украйна насърчи мерките за отказ от изкпаеми горива (основно газ), от които страните бяха в силна зависимост от Русия.

И сега данните на Ember показват, че 52,5% (66 гигавата) от китайския износ на соларни панели е към европейските държави. От средата на 2022 година до средата на 2023 година Китай е доставил 111 гигавата соларни модули в Европа. Част от тези соларни системи обаче са доставени в Нидерландия, която е по-известна със своите експортни пристанища, отколкото с потенциал за развитие на соларната индустрия.

Вторият по големина вносител на китайските соларни панели през първото полугодие на 2023 година е Бразилия (9,5 гигавата), като количествата са почти без промяна спрямо предходни години.

В процентно изражение страните от Африка записват най-бързия ръст на внос на соларни панели - 187%. Лидер е Република Южна Африка с 3,4 гигавата спрямо 0,6 гигавата за същия период на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
основния катализатор за преход към чиста енергия се оказа русия! :):) евала на късия, затегнА дисциплината в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Делянче, ми тя първата половина на 2023 отдавна мина и замина бе душа.Виж там с Вики стига сте нищили клюките,ами гледайте кво пишете, че ChatGPT дебне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още