IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадането на дерогацията за руски петрол от 2024 г. не мина през енергийната комисия

ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха за обсъждане поредното предложение по темата

13:21 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика бяха отхвърлени последните предложения относно дерогацията за руския петрол. Депутатите разгледаха внесената от Кирил Петков (ПП- ДБ) на 16 ноември поправка, предвиждаща вносът на руски петрол да бъде преустановен не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година.

Това предложение вече мина на първо четене в икономическата комисия в Народното събрание. Но сега беше отхвърлено, след като за него гласуваха трима от членовете на комисията, против бяха шестима, а осем се въздържаха, предаде БТА.

На заседанието беше разгледано и предложението, внесено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, което предвижда отмяната на дерогацията от 1 януари 2024 година. То също не получи подкрепа - "за" гласуваха осмина депутати, шестима бяха против и трима се въздържаха.

Въпреки че и двете предложения не получиха подкрепата на комисията, те все пак ще бъдат разгледани в пленарната зала, вероятно като извънредна точка от дневния ред на заседанието в четвъртък (7 декември), отбеляза Делян Добрев след края на заседанието.

В последните седмици темата за дерогацията на руския петрол стана основна в споровете между управляващите. В началото на октомври след поредните сблъсъци депутатите одобриха поетапното отпадане на дерогацията към края на септември 2024 година. Правителството е против бърз отказ от руския петрол, цитирайки съображения за сигурността на доставките на горива. Междувременно "Лукойл" съобщи, че заради променената ситуация разглежда варианти за бъдещето си на българския пазар, включително и продажбата на активите си.

От ГЕРБ-СДС и ДПС пък коментират в мотивите си в своите внесени досега предложения, че от началото на войната в Украйна "Лукойл" е спечелила 3 млрд. долара от преработката на петрол в България. Според тях България заобикаля санкциите срещу Русия, налагани от Европейската комисия, изнасяйки горива, произведени от руския сорт Уралс. Само от началото на 2023 година, тоест малко след като влезе в сила петролното ембарго на ЕС, България е преработила 4,5 млн. тона руски петрол, което е 95% от микса, с който работи българската рафинерия, сочат още от двете партии. Преди войната е имало периоди, в които "Нефтохим" е използвала около 50% неруски петрол в микса си, смята Делян Добрев.

В началото на ноември няколко независими анализаторски компании публикуваха материал, в който изразяват съмнения, че "Лукойл" заобикаля санкциите на ЕС, изнасяйки горива, произведени от руския петрол. От ЕК обаче потвърдиха, че България има дерогация и по отношение на забраната за търговия с руски горива, влязла в сила от 5 февруари 2023 година, и може да изнася част от продукцията, но със строго определени ограничения - например съпътстващите производството петролни продукти, които от екологични съображения не могат да бъдат използвани в рамките на ЕС.

България получи възможността да продължи да внася руски петрол до края на 2024 година, след като правителството на Кирил Петков заяви, че има технически затруднения за смяната на използвания петрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още