IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат отпадане на дерогацията за „Лукойл“ от 1 януари

Добрев потвърди намерението на ГЕРБ-СДС да не гласува в парламента законопроекти, предложени от правителството

18:14 | 05.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Законопроект за отпадане на дерогацията за руския петрол от 1 януари 2024 г. ще внесат депутатите от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и Делян Добрев, както и депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

В сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще разгледа предложението, обяви на брифинг Делян Добрев, цитиран от Нова.

„В четвъртък ще предложа то да се гледа на две четения в пленарна зала. България се превърна в четвъртия най-голям клиент на руски петрол в света. Очевидно те не се продават на нашия пазар. Получаваме сигнали от еврокомисаря по финансите и това ни насърчава да премахнем дерогацията. Българските потребители не спечелиха от нея, само режимът на Путин го направи. Кирил Петков е заявил, че е спрял руския петрол. Считаме, че той би подкрепил нашите инициативи“, заяви Добрев. 

По думите му, Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея.

„Законопроектът на Петков за отмяна до 15 март не съдържа това, за което сме се разбрали. Там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Позицията на ПП се втвърдява и се надявам в сряда и четвъртък да подкрепят нашето предложение. Опасявам се, че „Лукойл“ планират да избягат, защото историята с износа в открито море се разплита“, каза Добрев. По-рано днес „Лукойл“ обяви, че ще преразгледа стратегията си за активите си в Българиякато сред опциите, пред които е изправена компанията, е продажбата на бизнеса.

Според предложението на ПП-ДБ от ноември от 15 март трябваше да отпадне както дерогацията за нефт, така и за нефтопродукти. Като аргумент бяха изложени логистичните затруднения при доставките на суров петрол в този период. 

По време на днешния брифинг Добрев допълни, че в парламента ГЕРБ няма да разглежда законодателни промени, предложени от правителството, а ще работят по промените в Конституцията и законопроекти, внесени от народни представители, както и по теми, свързани с Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още