IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС да управлява ценовия риск, докато замества руския газ с възобновяема енергия?

Има няколко варианти, които да помогнат на блока да облекчи ценовите сътресения, докато се придвижва към цялостно загърбване на природния газ

09:00 | 14.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че Европейският съюз (ЕС) значително намали вноса на природен газ от Русия от 132 млрд. куб. метра през 2021 г. до 62 млрд. куб. метра през 2022 г., неговата зависимост от руското „синьо гориво“ остава значителна. През 2022 г. пренасяния по тръбопроводи газ и втечненият природен газ (LNG) от Русия възлизат на 80 млрд. куб. метра, което представлява 23 процента от потреблението на енергия в ЕС.

ЕС предлага постепенно преустановяване на оставащите доставки на руски газ чрез ускоряване на внедряването на капацитет от възобновяема енергия, която обаче е зависима от метеорологичните условия. В тази връзка EnergyPost публикува материал, в който се предлагат различни решение на това предизвикателство.

Моделиране на променливото търсене на LNG в ЕС

Простото моделиране на търсенето на LNG в Европа (включително в Украйна и Молдова) показва, че ако ЕС изпълни целите от плана на блока за намаляване на зависимостта от руската енергия – REPowerEU - общото търсене на LNG се очаква да достигне 111 млрд. куб. м през 2030 г. Този модел отчита целите на политиката за възобновяема енергия, потенциалното намаляване на вътрешното производство и пълното спиране на руския газ в Европа.

Въпреки това през най-студената година търсенето на LNG може да нарасне до 169 млрд. куб. м, или 47 процента от европейското търсене на енергия. За да поставим това в контекста на световния пазар на LNG, който се очаква да нарасне от 184 млрд. куб. м през 2022 г. до 263 млрд. куб. м през 2030 г., Европа ще консумира 42 процента от всички количества на спот пазара при нормално време и до 64% в най-студените месеци.

Годишната променливост в търсенето е еквивалентна на почти една четвърт от целия спот пазар на LNG през 2030 г., което потенциално причинява глобални скокове на цените на газа. Освен това тези годишни вариации на търсенето не са необичаен сценарий, тъй като на 10 години има средно по две особено студени зими.

По-малко амбициозните цели от тези, определени от REPowerEU, вероятно ще повишат цените още повече. Например достигането на само 75 процента от целите на REPowerEU означава, че Европа ще трябва да внесе най-малко 147 млрд. куб. м LNG (56 процента от глобалния спот пазар), но в най-студената година количествата може да достигнат 205 млрд. куб. м (78 процента от глобалния спот пазар на LNG).

Варианти за подобряване на енергийната сигурност на ЕС

Фокусът на ЕС върху спот пазара на LNG ще се засили по време на прехода от руски газ към възобновяеми източници, което потенциално ще увеличи излагането му на ценови риск и ще се отрази на енергийната му сигурност . На теория скорошните дългосрочни договорни дейности от европейски купувачи биха могли да смекчат рисковете при спот цените, но обемът на тези сделки е незначителен в сравнение с очакваното търсене на LNG. Ето три допълнителни варианта за решаване на проблеми, които европейските политици трябва да обмислят, за да смекчат въздействието от нарастващата зависимост на ЕС от спот пазара на LNG.

1. Основни цели за намаляване на търсенето.

Съгласно мандата от 2022 г. държавите членки на ЕС се споразумяха да намалят търсенето на газ с 15 процента в сравнение със средното потребление през последните пет години със свои собствени мерки . Ако Европейската комисия и страните от блока желаят да удължат този мандат за икономии на газ, би било полезно да се обмисли по-всеобхватна дефиниция на базовото търсене, спрямо което да се измерват спестяванията , включително: свързване на газовия сектор и този на производството на електроенергия; посоката на националните политики относно REPowerEU; и пространствена корекция на ключови метеорологични променливи и нивото на енергийни трансгранични връзки между страните членки.

2. Ревизия на наредбата за съхранение на газ.

Регламентът на ЕС за съхранение на газ от 2022 г. изисква до декември 2025 г. държавите членки да запълват своите съоръжения за съхранение до най-малко 90 процента от своя капацитет до 1 ноември всяка година . Но с постепенното премахване на природния газ от ЕС съгласно REPowerEU, съществуващата цел за съхранение — еквивалентна на 90 млрд. куб. м — е потенциално надценяване на необходимостта от природен газ в дългосрочен план. Изчислено е, че най-студената година може да доведе до 46 млрд. куб. м допълнително търсене на газ, около половината от целта за съхранение. А в година с нормално време общото търсене на газ се очаква да бъде малко под две трети от търсенето през 2021 г.

Прекомерната защита на потребителите с високи нива на съхранение може да е била необходима по време на кризата от 2022 г. Една неефективна политика за съхранение на газ обаче може да попречи на целите на ЕС за устойчивост и достъпност на енергията. Това води до скъпи инвестиции в газова инфраструктура, което създава риск от блокирани активи, тъй като Европа се стреми да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Всъщност почти половината от енергийните сделки, включващи ЕС и неговите държави членки от 2022 г. насам, имат дългосрочни последици за инфраструктурата.

Ако регламентът за съхранение на газ се разшири след 2025 г., за да се справи с несигурността на пазара, породена от годишната променливост на търсенето на газ, геополитическите събития и технологичните рискове, целите за запълване на газовите хранилища могат да бъдат индексирани към базовото зимно търсене, а не към общия капацитет за съхранение. Възможно е също така да се разработи пазарен подход с минимални изкривявания на съществуващите операции на пазарите за търговия на едро с газ в Европа. Например, операторите на системи за съхранение биха могли да провеждат търгове с премия за преобладаващите сезонни ценови спредове, насърчавайки доставчиците и изпращачите да инжектират газа, необходим за постигане на желаните цели за съхранение. В тези търгове оферентите ще определят сезонна надбавка към цените за всяко количество газ, което биха желали да инжектират при тази премия.

3. Опционни договори за LNG

Съвместно или поотделно, държавите членки могат също така да обмислят търгове за опционни договори за LNG, като обемът, който ще бъде продаден на търг, е индексиран спрямо основното търсене. Този вариант на политика може да бъде алтернатива или може да бъде допълнение към разширяването на регламента за съхранение, обсъден по-горе. Разликата е, че опционните договори за втечнен газ са финансови договори с риск продавачите да пропуснат доставката на товари, когато са най-необходими (въпреки че липсата на доставка може да бъде санкционирана с цена над цената на едро). От друга страна, задълженията за съхранение изискват физическо впръскване на газ, а оттам и действителна собственост, но на много по-висока цена поради разходите за закупуване и съхранение на допълнителния газ в съоръжения за съхранение.

В заключение, тъй като Европа постепенно премахва руския газ с повече възобновяеми енергийни източници, ще има по-голяма променливост на търсенето и произтичащото от това въздействие върху европейските спот цени. Дългосрочното договаряне, традиционният начин за купувачите да смекчат риска, е несъвместимо с целите на Европа за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 месеца
До: xapoznai ... ами все още няма в промишлен мащаб водородна инсталация за съхранение на енергия ... най-вероятно няма и да видим скоро ... трябва да се съхранява в течно състояние , инсталацията е доста сложно съоръжение ... :))) ... засега се търсят други решения ... първо където могат да се построят гравитационни батерии (водни , механични) ще се построят . ще се увеличи свързаността , повече далекопроводи , повече подстанции ... масово зареждане на електрички с фотоволтаици ... това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
xapoznai
преди 3 месеца
По-скоро с водород...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 месеца
първите промишлени проекти за дългосрочно съхранение на енергия на пазарен принцип , а не демонстрационни , ще срутят без проблем градената с десетилетия газова инфраструктура в съюза ... нищо няма да остане от нея , буквално за няколко години ... така като честотните услуги предлагани от въглищните ТЕЦ масово се прехвърлят на батерийни системи , така и ще стане с работата на газовите централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
Иначе, общото внушение от хипотезите, изложени в статията е, че от тук нататък енергетиката на ЕС ще затъва в убийствени за икономиката на Блока цени, като идеите за избягването им създателят е смесил в микс от пожелания и сантимент по вечната детска класика *Алиса в страната на чудесата*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 месеца
*Има няколко варианти, които да помогнат на блока да облекчи ценовите сътресения, докато се придвижва към цялостно загърбване на природния газ* - Няма никакви варианти за загърбване на природния газ, а за бъдещите доставки на природен газ има само един вариант - американски, или опериран от американци катарски LNG. В този смисъл загърбването на американските интереси от ЕС е много по-опасен риск от ценовия, разглеждан така напоително от създателя на статията г-н Илиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още