IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е да говорим за пик на петролното потребление към 2030 г.

Ръстът на потреблението на изкопаемите горива не означава задължително провал на енергийния преход, смята анализатор

19:40 | 14.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2024 година е още в началото си, но много енергийни експерти опитват да оценят развитието на петролните пазари през следващите месеци и години на фона на плановете за енергийна трансформация и постигнатите договорки на COP - 28 в края на 2023 година.

Според анализатора на Bloomberg Хавиер Блас ранните индикации за началото на края на петролната индустрия липсват. Той посочва, че всеки януари американската Администрация за енергийна информация (EIA) публикува своите прогнози за развитието на петролните пазари през следващите месеци. През тази година очакванията на ведомството, част от Министерството на енергетиката на САЩ, са за ръст на търсенето на петрола с 1,4 млн. барела на ден през 2024 година и с 1,2 млн. барела през 2025 година.

2025 година е много важна за анализаторите, пише още Блас. Именно тя ще подскаже дали очакванията за пик в потреблението на петрол преди края на това десетилетие ще се реализират или не.  Прогнозите в последните години са изключително трудни, защото пандемията от коронавируса промениха потреблението на петрол, но сега секторът се върна към статуквото си.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

В периода 1991 - 2023 година ръстът на потреблението на петрол е в рамките на 1,05 млн. барела на ден средногодишно. Ако бъде изключен ефектът Covid, то средният ръст за последните 30 години е от 1,18 млн. барела. Тоест прогнозата за 2025 година са в съзвучие с потреблението през последните години.

Прогнозата на EIA е една от първите за годината година и тепърва институциите ще се произнасят по темата, включително и американската институция ще преразгледа вижданията си, се казва още в анализа на Bloomberg. Но ако очакванията се потвърдят, то потреблението на петрол в световен мащаб през следващата година ще бъде 103,7 млн. барела на ден. За основната част от ръста ще допринесат Китай и Индия.В развитите страни очакванията са потреблението на петрол да намалява заради бума при електромобилите.

Но повечето анализатори не взимат предвид факта, че населението расте и петрол се използва и за производсвото на пластмасови изделия, за авиоиндустрията и други сектори, които компенсират свиването на потреблението на горива. Като цяло потреблението на петрол на човек от населението е около 4,5 барела на година и това не се е променило от 70-те години на миналия век насам.

Според Хавиер Блас увеличаването на потреблението на петрол през следващите години не означава непременно провал на енергийния преход. Според него пикът в потреблението на петрол действително предстои, но не към края на това десетилетие, а в средата на следващото. Вероятно ръстът на потреблението ще се забави по-видимо около 2028-2029 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 месеца
чекаме обемите да стигнат поне тези от 2017-2019 ... и да продължат да растат ... :))) ... дотогава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 месеца
Много хора забравят, че само около 57% от петрола отива за горива за транспорта.Останалото са торове, пластмаси, синтетика и купища други приложения.Изобщо не вярвам,че в обзоримо бъдеще потреблението на петрол ще намалее.Може би ще спре да расте но дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още