IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е безнадеждно пристрастена към Китай по отношение на климатичните си цели

Но ако Пекин продава слънчеви панели и електрически коли на неикономични цени, това си е за негова сметка

20:55 | 09.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това със сигурност е начинът, по който Белият дом гледа на нещата. Но когато изобщо не произвеждате никакви слънчеви панели и никога не сте го правили, и въпреки това вашата законово обвързваща цел за климата изисква да „облепите“ пейзажа с тях, тогава те трябва да бъдат внесени отнякъде. И ако китайците са достатъчно глупави да продават на неикономична цена, това е тяхна загуба и наша печалба.

Почти същото може да се каже за китайските електромобили. Ако възнамерявате да принудите потребителите да вървят по пътя към декарбонизация, тогава политиците са длъжни да осигурят възможно най-добрата стойност за парите.

Има вероятност, след като китайците се наложат на пазара, да увеличат значително цените, да не говорим за възможността да се намесят в някоя стратегически важна инфраструктура в случай на пълен срив в отношенията.

И все пак не коментираме и не мислим за стотиците хиляди смартфони, произведени в Китай, които купуваме всяка година. Защо въпросът със слънчевите панели трябва да е по-различен? Веднъж инсталирани, слънчевите панели вероятно ще бъдат хубава гледка, по-малко отворена за враждебна манипулация от смартфоните, които лесно могат да бъдат проектирани да включват спящ зловреден софтуер.

Да станем зелени, като в същото време значително увеличим разходите за това, като наложим страхотно големи мита на китайците или като алтернатива купуваме целия си комплект много по-скъпо от Германия и Америка – в това няма никакъв смисъл.

Ако политиците се тревожат за избледняване на икономическите ползи от зеления преход, би било по-добре да насочат вниманието си към други части от веригата на доставки – батерии, инвертори, монтажни рамки, кабели, инсталация, поддръжка и други компоненти на слънчевата енергия, които са в състояние да добавят стойност.

Китай си създаде голямо дългосрочно главоболие, опитвайки се да монополизира индустрия, в която болезненото съкращаване в крайна сметка ще стане неизбежно, след като светът до голяма степен премине към чиста енергия.

Икономическите и геополитическите ползи междувременно от създаването на такава задушаваща хватка са също толкова съмнителни.

В крайна сметка винаги кредиторът плаща цената за всеки последващ търговски дисбаланс. Длъжникът неизменно намира някакъв начин за неизпълнение.

Ако китайците са готови да раздадат по същество плодовете на своя труд, кои сме ние, че да им пречим? На тези, които питат защо изобщо трябва да си поставяме толкова строги климатични цели, отговорът е: корабът вече отплава.

За първи път миналата година в сектора на слънчева енергия бяха инвестирани повече пари в световен мащаб, отколкото в цялата петролна индустрия. Вятърът на промяната сега духа твърде силно, за да го обърнем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 месец
До: Alex Silver ... пропуснал си само нашествието на рептилите ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 месец
Тия дни природата само намекна какво ни чака. Земетресения, потопи, наводнения и едър град в много държави - Англия, Тайван, Турция, Саудитска Арабия, Русия и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 месец
Климатични цели?!?! Искат да променят климата? Може, ако не са с всичкия си. Основната причина за цикличните промени на земния климат е цикличността в Слънчевата Активност. И най-страшен е цикълът с период 12 068 години. Той завършва с обръщане на магнитните полюси и настъпването на страхотни природни катаклизми - земетресения, потопи, вулканични изригвания и настъпване на ледников период. Вместо да се занимават с дебилизми, да започнат отсега да се подготвят за оцеляване на повече хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още