IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се оттегля от сделката за износа на украинско зърно 

Официалната причина – че под „прикритието ѝ“ украинските въоръжени сили са ударили кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот

19:20 | 29.10.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT
Снимка: EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Русия се оттегля от договорената с помощта на Турция сделка за износ на украинско зърно и храни от събота за неопределено време заради терористичния акт в Севастопол, се посочва в изявление на руското външно министерство от събота.

Дипломатическото ведомство посочва, че под прикритието на хуманитарния коридор, създаден в рамките на „Черноморската инициатива" за износ на украинска селскостопанска продукция, украинските въоръжени сили са нанесли в събота масиран въздушен и морски удар с помощта на безпилотни самолети по кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот във военноморската база в Севастопол.

„Във връзка с действията на украинските въоръжени сили, ръководени от британски специалисти, насочени, наред с другото, срещу руски кораби, осигуряващи функционирането на посочения хуманитарен коридор (които не могат да бъдат квалифицирани по друг начин, освен като терористичен акт), руската страна не може да гарантира безопасността на гражданските сухотоварни кораби, участващи в „Черноморската инициатива", и от днес преустановява нейното изпълнение за неопределен период от време. На руските представители в Съвместния координационен център в Истанбул, който контролира транспортирането на украински храни, са дадени съответните инструкции", поясняват от министерството, цитирани от ТАСС.

В събота руското министерство на отбраната вече заяви, че Русия спира участието си в сделката за зърно след терористично нападение в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор. По-рано Министерството на отбраната съобщи, че киевският режим е извършил терористична атака с участието на девет безпилотни самолета и седем автономни морски дрона. Всички те са билиунищожени. 

За атаката бе съобщено тази сутрин от руското министерство на отбраната. Тя е продължила часове, а в нея участвали дронове, като на прицел били и кораби на Черноморския флот, и съдове на гражданската авиация. И двата типа съдове били свързани със сделката за зърното.

Украйна, която в първите часове след руските съобщения за атаката не ги коментира, отговори след решението за сделката. Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия: „Примитивността на руския шантаж е във всичко. Ядрено изнудване, енергия, храна ... измислица за "мръсна бомба", на която целият свят се смее. Измислени терористични атаки срещу собствените им съоръжения ... всичко е твърде просто и предвидимо. Агонията на престъпниците, които не могат да разберат, че няма да постигнат нищо с инфантилни ултиматуми. И че времето им изтича“. 

Милиони тонове зърно за световния пазар

Украинският президент Володимир Зеленски вече се оплака през последните дни, че Русия блокира преминаването на кораби, натоварени със зърно. Въпреки че войната продължава да пречи на износа, Украйна е изнесла почти осем милиона тона храни по море от влизането в сила на споразумението за зърното, каза Зеленски наскоро. 60% от количеството са отишли за Африка и Азия.

През юли Русия, с посредничеството на ООН и Турция, договори износа на зърно, но също така постоянно заплашваше да се откаже от четиримесечното споразумение. Москва отдавна се оплаква, че част от лятното споразумение не се изпълнява.

Като част от споразумението Русия се съгласи да прекрати блокадата на украинските морски пристанища за износ на зърно, но в замяна поиска облекчения за собствения си износ на торове и храни. Русия и Украйна са големи износители на зърно и печелят милиарди от износа.

Коментирайки нападението в Крим, правителството в Москва заяви: „В 4,20 ч. тази сутрин киевският режим извърши терористична атака срещу корабите на Черноморския флот“. Общо 16 безпилотни самолета са атакували Севастопол, но повечето са били прихванати. Миноносецът „Иван Голубез", както и съоръженията в залива, са леко повредени, съобщиха от министерството на отбраната. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Правителството в Киев първоначално не коментира директно съобщенията за нападението в Крим.

Украйна многократно е заявявала намерението си да си върне Крим, който е окупиран от Русия от 2014 г. насам. Град Севастопол на полуострова е важен за Москва като база на Черноморския флот. Полуостровът също така е разтърсван от експлозии, за които Русия смята, че е отговорна Украйна. Киев обикновено мълчи по този въпрос.

На 8 октомври например Керченският мост между Русия и Крим, който е важен за снабдяването на руските войски, нахлуващи в Украйна, беше сериозно повреден от експлозия. След нападението Русия разшири ракетните си атаки и такива с дронове срещу Украйна - също и срещу енергийната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Ехх,че тънкообидни беее.Демек вие можете даси гърмите по електроцентрали, филхармонии и библиотеки колкото си искате, пък не очаквате да ви ударят и вас?Примитивна орда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
До: Alex Silver Подготвила е тя на баба си шортите...Министърът на отбраната им лесничей, *** иначе генерал и целия обсипан с медали, ще кажеш,че е спечелил поне 10 войни.Ей затва украинците бухат яко самая магучая по каската, всичко в таз империя е фалшиво и бутафорно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Гладът през 1932 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Гладомор се използва специално за областите, населени с етнически украинци, където гладът е най-силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 даа, още сутринта излезе, тоя и още 3 други. сега пак им трябва нов флагман, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Ахааааа ... Те сега попаднах на новина . Украинците са ударили в Крим флагмана на черноморският флот "Адмирал Макаров" , щото от него рaшистката пасмина изстрелва и управлява крилати ракети , които разрушава критичната енергийна инфраструктура ... :))) ... Ох на батя , карабъл Масква пашол на специална подводна операция , карабъл "Адмирал Макаров" най-малкото е небоеспособен вече , имало поне няколко преки попадения ... За тва е целото квuчане от мордор ... Не могат да рушат болници и трафове !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Следобедната дрямка вече на затворен прозорец , че като ти изстинат краката виж какви несвързани започваш да бръщолевиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 18
khao
преди 1 година
ама нали сутринта руснаците казаха че всички дронове над севастопол са свалени и ме,а грам щети... и кво стана?! хахаха, палячовци! Пак си измислиха причина да тероризират света и пак нема да им мине номера... с кво ще спрете износа на зърно? остана ли нещо в черно море?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 30
Alex Silver
преди 1 година
Нещо много навреме стана тая работа. Сега следва освобождаването от нацистки гнет на още изконни руски земи - Одеса, Николаев и т.н. до пълното отрязване на снабдителните пътища от Полша. Неслучайно Русия е подготвила ударна сила с над 800 танка, 800 самолета и няколко нови изненади. От къде ще ударят? Ще разберем съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 година
РФ се гърчи като *** напръскана с Райт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още