IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реално решение или "работа на парче" са реформите, свързани с работата на ТЕЛК

Само жалби пред НЕЛК ли са възможностите за реакция при забавено изплащане на социалните помощи от АСП, коментира адвокат Калина Михайлова

11:11 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Пациенти продължават да оспорват решения на ТЕЛК или НЕЛК заради забавено изплащане на социалните помощи от Агенцията за социално подпомагане.

„Въпреки многократните заявки на редица министри на здравеопазването, че системата за установяване и освидетелстване на намалената работоспособност на лицата ще бъде подобрена, че бързината на органите на медицинската експертиза ще бъде повишена като ефективност, това и към този момент не се случва в действителност“, заяви пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Калина Михайлова.

Тя определи като "работа на парче" реформите, свързани с решенията на ТЕЛК или НЕЛК, от което страдат пациентите. По думите ѝ забавянето понякога е свързано с ненавременното явяване на лицето за преосвидетелстване, но по-често е в резултат на ненавременното разглеждане на документите.

"Това води до висящ период, в който старото решение е преустановило своето действие, в същото време няма ново решение за намалената трудоспособност. Докато няма произнасяне, пациентите нямат ходове - пациентът може да оспорва експертното решение, но освен да сигнализира НЕЛК, няма друг полезен ход", коментира Михайлова.

Тя даде пример с жена, която е оспорвала пред НЕЛК решението на ТЕЛК, издадено в провинцията. След месеци била издадена препоръка ТЕЛК да преразгледа освидетелстването, защото не са взети предвид придружаващи заболявания. Новото решение обаче било за намаляване на процентите нетрудоспособност наполовина. Жената оспорила пред НЕЛК и това решение.

"Това отнема 2 години. За този период дамата повече от 24 месеца не получава социално подпомагане. Тези пациенти разчитат на близки, заеми и средства от познати. Сроковете се считат за инструктивни, нарушаването им не води до опорочаване на експертното решение, не се счита за недостатък нито от съдебната система, нито от административните органи в МЗ", заяви адвокатът по медицинско право.

Според Калина Михайлова една от причините решенията да се бавят с месеци и години е липсата на кадри на експертните лекарски комисии.

Във връзка с недостига на лекарства юристът заяви, че пациентите по Конституция имат право на здравеопазване: "Всяко здравноосигурено лице има право да получава медикаментите, които са му изписани. Това е част от неизменното му право да получи здраве".

Как ще се реши въпросът с липсващите лекарства? Докога ще продължат проблемите със свободния достъп до антибиотици в аптеките? Какъв е делът на хора с ТЕЛК?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още