IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще улесни ли електронизацията пациентите с увреждания?

С електронна система няма как да бъде спряна корупцията, липсва контрол от институциите, посочват специалисти

11:11 | 30.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 1 юни започва да работи електронната система за ТЕЛК. Хората ще се разпределят на случаен принцип, за да не чакат с години решенията си. Промените за организацията на ТЕЛК, които предлага здравното министерство, във вторник ще бъдат обсъдени в Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Проектът за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза на МЗ предвижда към всяка държавна или общинска болница да се разкрие поне една ТЕЛК. Също така в нея да работят лекари от болницата, както и документите на пациентите да се разглеждат на случаен принцип, както и това да става неприсъствено за болните хора. Експертите в комисиите също така ще получат задължението да уведомяват по-добре пациентите за движението на документите, включително по електронен път.

"Заложени са доста обнадеждаващи промени с оглед на електронизация и бързина на цялата система. Чудесно е, че електронизацията ще спести размяната на книжа между различните звена, но как точно ще се синхронизира, това все още остава неясно. Не са заложени гаранции за спазване на сроковете", каза адвокатът по медицинско право Калина Михайлова по Bulgaria ON AIR.

По думите на Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" голяма част от ТЕЛК решенията не се изпълняват в срок, което се дължи на липсата на контрол от институциите.

"Ако те продължат да не упражняват контрол, това ще бъде само едно отчитане на дейност…Ще се създаде хаос, по всяка вероятност ще има много изменения при следващо правителство", посочи тя.

Георгиева смята, че чрез електронизацията няма как да бъде спряна корупцията. Според нея "несериозно звучи, че тези, които изпълняват в срок освидетелстванията, ще получават бонус 50%".

Адвокат Михайлова изтъкна още, че заложеното увеличаване на комисиите от 70 на 150 звучи чудесно, но не е реално. Специалистът е на мнение, че включването на двойно повече лекари ще доведе до недоволство сред медиците.

"Няма конкретни финансови разбивки дали държавата може да си го позволи. По-страшно е кадровото обезпечаване", предупреди тя.

Събеседникът ѝ подкрепи твърдението, че увеличаването е добра идея, но само с рекламна цел.

"Mного често ни се обаждат директори на областни болници, които твърдят, че не могат да осигурят персонал за графика за лечението на пациентите. Това се случва заради дефицита и тъй като частните болници осигурят двойно-тройно по-високи заплати, по-младите лекари отиват в тях", поясни Георгиева. Тя е категорична, че "навсякъде има корупция, а начинът, по който да бъде спряна, не е електронизацията". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още