IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаване на здравноосигурителен кодекс срещу нормативния хаос предлагат експерти

Здравното законодателство е "проядена дантела", в което има противоречащи си законови текстове, твърдят юристи

14:43 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Да се обмисли създаването на здравноосигурителен кодекс, който да урежда основните елементи за функциониране на здравната система, да обединява цялото законодателство на едно място, за да се избегнат нормативните противоречия. Това предлагат експертите проф. Сашо Пенов и проф. Петко Салчев по време на кръгла маса „Здравеопазване и право“. Дискусията се организира от Юридическо дружество по медицинско право и здравеопазване, предава БТА.

Идеята е по този начин да се избегне нормативният хаос, противоречия и препратки между отделните закони в сектора.

Проф. Пенов посочи, че от създаването си някои закони, отнасящи се до здравеопазването, са претърпели над сто поправки и изменения – Законът за здравето, Законът за лечебните заведения, Законът за здравното осигуряване.

„Многобройните изменения на законови актове, приемани от Народното събрание, подзаконови нормативни актове и актове, издавани от органи, компетентни в сферата на здравното осигуряване, не отговарят на Закона за нормативните актове и са признак за динамично променящи се и временни политически разбирания за ефективна здравна система“, посочи проф. Пенов. Той предложи да се обмисли изработването на кодекс, който да урежда основните елементи за функциониране на системата, като се изключи събирането на здравноосигурителни вноски, които да останат част от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

„Управленските правомощия се размиват между различни органи на изпълнителната власт, някои законови разпоредби се припокриват в различни закони, други законови текстове си противоречат“, допълни проф. Пенов. Множество препратки в законите към подзаконови нормативни актове усложняват прилагането на закона, както и ограничават правото на защита на засегнатите лица, доколкото те трябва да доказват личен интерес и оспорване по съдебен ред, каза още той.

„Всяка система работи сама за себе си“, посочи проф. Петко Салчев, който беше управител на Здравната каса и заместник-министър преди години. Той направи преглед на сега действащата здравна система. По думите му здравното законодателство е "проядена дантела", в което има противоречащи си законови текстове. „Не можеш да се ориентираш в нормативната уредба, защото много често измененията в един закон се правят през преходни и заключителни разпоредби на друг закон, последващи от няколко поправки“, допълни проф. Салчев и подкрепи идеята, посочвайки, че вече е време за здравноосигурителен кодекс.

В момента има ниска ефективност на всички нива на здравното осигуряване. Остарели са медицинските технологии, които освен машини, са и процеси, и оперативни техники, допълни проф. Салчев. По думите му липсва мотивация сред работещите в системата, трябва да се преосмисли как се определя минималният пакет услуги, които гражданите получават.

Спорно е дали средствата в здравеопазването не са достатъчни, или не се разходват правилно, добави проф. Салчев. Има и недоверие на гражданите в здравната система поради непрекъснати скандали за прокарване на определени интереси.

"Все повече преминаваме към модел, в който Здравната каса ще субсидира лечебни заведения, което според европейски директиви е забранено", каза още проф. Салчев. "Не може да има тригодишен договор, по който работят лекарите и Здравната каса, а да има едногодишен бюджет", коментира той.

Да се преразгледа цялостното здравно законодателството, включително и съвместните актове на министерствата, препоръчаха експертите по време на форума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още