IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората под карантина заради COVID няма да могат да гласуват на 29 октомври

Здравният министър Христо Хинков има амбиция всички медикаменти да се издават по електронен път

11:01 | 27.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Заради текстове в Закона за здравето, според които COVID-19 e опасна инфекция, хората под карантина няма да могат да гласуват на местните избори на 29 октомври. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той допълни, че ведомството е предложило тези текстове да отпаднат, но, за съжаление, депутатите не са ги гласували, преди да излязат във ваканция преди вота. 

Законът е такъв, че COVID е приравнен на особено опасна инфекция. Трябвало е да се промени Законът за здравето, но това не се е случило. Затова избирателите под карантина няма да успеят да упражнят правото си на глас.

По-рано от Централната избирателна комисия поискаха от Министерството на здравеопазването становище по въпроса.

По повод проблемите с електронните рецепти здравният министърът каза, че се обмисля промяна в наредбата, защото има обективни обстоятелства, които могат да доведат до това лекар да не може да изпише рецепта на пациент. Според Хинков става дума за малък контингент основно от сферата на спешната помощ. До края на октомври ще се реши дали ще се направи компромис за хартиена рецепта само за спешните медици.

„Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре“, каза Хинков. И припомни, че вече две години българските лекари работят в хибриден модел и издават рецепти и на хартия, и електронно. Това обаче не е дало възможност да се видят всички проблеми. 

Здравният министър подчерта, че проблемът е не толкова в изписването на рецептите, а и в липсата на контрол. "Усилията на министерството ще се насочат именно в тази посока", допълни министърът. Ще бъдат въведени допълнителни мерки за контрол – електронни или по друг начин. 

Христо Хинков заяви готовността си, ако остане министър на здравеопазването в бъдеще не само антибиотиците и лекарствата за диабет, а всички медикаменти да се издават по електронен път.

По повод проблема с липсата на определени лекарства и невъзможността те да бъдат заменяни от фармацевтите министърът на здравеопазването каза, че медиците могат да отбележат в рецептите, ако желаят генерична замяна на медикамент. „Ако конкретно предписаният медикамент липсва, за това не са виновни лекарите, а именно проблемът е в аптечната мрежа, в търговците, които внасят лекарства и ги изнасят след това, тоест имаме проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво“, каза още министърът.

Националната здравна карта трябва да се преразгледа, каза още министърът по повод публикуваните законови промени за обществено обсъждане. Някои болници са пред закриване, посочи Хинков. И заяви, че подкрепя мораториум за откриването на нови болници до май 2024 година.

"Мораториумът за откриването на нови болници е приет в управленската програма и когато аз застъпих този пост, заварих това решение. Това решение, макар и временно, е удачно. Опасно е роенето на болници, това води до увеличаването на плащанията от джоба на пациента", обясни здравният министър.

Според него частните болници „изсмукват“ персонал от държавните. Въпросът е в регулацията и в баланса, каза Хинков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още