IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна легализира канабиса за медицинска употреба

Над 6 млн. души в страната се нуждаят от лекарства, съдържащи канабис. Забраната за продажба на канабис за развлечение ще остане в сила

23:54 | 15.02.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон за легализиране на употребата на канабис за медицински цели, съобщи Ройтерс, като се позова на парламентарна база данни.

Според информация от депутат повече от 6 милиона души в страната, включително болни от рак, цивилни с посттравматично стресово разстройство и ранени войници, се нуждаят от лекарства, съдържащи канабис.

Законът, подписан от Зеленски във вторник, ще влезе в сила едва шест месеца след официалното му публикуване, а забраната за продажба или доставка на канабис за развлекателна употреба ще остане в сила.

През декември парламентът одобри законопроекта, подкрепен от доброволци от войната, но политици от партията на бившия министър-председател Юлия Тимошенко попречиха той да бъде придвижен за подпис от Зеленски. Те смятат, че законът представлява заплаха за бъдещето на страната.

Украинското министерство на здравеопазването подкрепи закона. То трябва да изготви списък със заболявания и състояния, за които да се предписва медицински канабис.

Законодателството предвижда издаването на специални разрешителни за отглеждане и продажба на канабис, както и 24-часово видеонаблюдение на производителите, достъпно за полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
Achtung
преди 2 месеца
Ако и това не сдобри Зельо и Мъск не знам какво друго би могло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
andy
преди 2 месеца
И сега зеленият ще се "лекува" без да се крие! От укронацистката си пристрастеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още