IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри планове за подкрепа на жп транспорта в България

Средствата са по Плана за възстановяване и са в размер на 63 млн. лева

14:39 | 08.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри плановете за подкрепа на жп транспорта, съобщават от институцията. Става въпрос за средства по Плана за възстановяване в размер на 63 млн. лева, чрез които ще бъде насърчено използването на влаковете от страна на пътниците и товарния транспорт. Жп транспортът е по-екологичен и това ще доведе и до намаляване на емисиите от транспорта, както и ще намали задръстванията по пътищата.

Основната цел на схемата е премахването на бариерите пред оперативната съвместимост на железопътния транспорт, допълват още от ЕК.

Съгласно правилата железопътни компании ще получат директни грантове за интегрирането на ниво 2 на Европейската система за контрол на влаковете (ETCS), която е част от Европейската система за управление на жп трафика (ERTMS).

ERTMS цели подобряването на трансграничната железопътна оперативна съвместмист е цели подобряване на конкуренцията на жп транспорта.

Българската схема ще действа до края на април 2026 година, допълват още от ЕК.

Брюксел отчита, че програмата не нарушава правилата за допустимост на държавна помощ. Тя е необходима и пропоциноална подкрепа за сектора, както и промотира жп транспорта. Секторът в България се нуждае от подкрепа, а липсват инвестиции от страна на държавата, пишат още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още