IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Сделката между Lufthansa и ITA може да навреди на конкуренцията

Lufthansa иска да купи дял от 41% от държавната ITA срещу 325 млн. евро

20:32 | 25.03.24 г.
Снимка: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images
Снимка: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images

Офертата на Lufthansa за миноритарен дял в италианския съперник ITA Airways може да навреди на конкуренцията и да доведе до по-високи цени, заявиха европейските антитръстови регулатори в понеделник (25 март). Това засилва натиска върху германския превозвач да предложи по-силни отстъпки, съобщава Ройтерс.

„Риск от проблем с конкуренцията е, разбира се, цените да се повишат, а услугите да намалеят“, каза еврокомисарят Маргрете Вестагер пред репортери. „Това е, което имаме предвид, когато казваме риск за конкуренцията: че потребителите ще трябва да плащат“, добави тя.

Европейската комисия заяви, че сделката застрашава конкуренцията по кратките маршрути между Италия и страните от Централна Европа, както и по-дългите маршрути между Италия и САЩ, Канада и Япония. Освен това тя ще заздрави доминиращата позиция на ITA на основното летище на Милано.

„Премахването на ITA като независима авиокомпания може да има отрицателни ефекти върху конкуренцията на тези вече концентрирани пазари“, казва ЕК в изявление.

Lufthansa иска да купи дял от 41% от държавната ITA срещу 325 млн. евро като част от увеличение на капитала.

Сделката подчертава опитите за консолидация на авиоиндустрията, тъй като в същото време собственикът на British Airways – IAG, иска да купи испанската Air Europa.

Германската група заяви, че ще представи серия от отстъпки пред Комисията „в навременен срок“, добавяйки, че по нейно мнение сделката само ще заздрави конкуренцията в Европа и Италия.

„Оставаме уверени, че ITA ще стане част от групата Lufthansa по-късно тази година“, казва тя в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още