IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците включват Rheinmetall в строителството на F-35

Отбранителната компания ще произвежда части за изтребителите на Lockheed Martin, а това би трябвало да тревожи най-вече Airbus и Dassault

17:29 | 17.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската отбранителна компания Lockheed Martin иска германският Rheinmetall да участва в производството на нейния изтребител F-35. Дружеството ще произвежда части за фюзелажа на самолета в Германия, обявиха компаниите в петък след подписването на съответното предварително споразумение.

В края на миналата година германското правителство реши да придобие 35 стелт самолета от последно поколение със сума на сделката от над 8 млрд. евро. Поръчката срещна критики, особено във Франция, тъй като според Париж тя застрашава развитието на европейски конкурентен модел, припомня Handelsblatt. 

Участието на Rheinmetall в големия проект е изненадващо, тъй като първоначално Германия се въздържаше от включване на местни компании в проекта. Сега Rheinmetall ще се превърне в ключов партньор: „Производството на компоненти за фюзелажа на F-35 в Германия ще бъде от решаващо значение за задоволяване на нарастващото световно търсене на F-35", заяви Майк Шумейкър, който отговаря за програмата F-35 в Lockheed Martin. 

Според досегашните поръчки за американския изтребител Rheinmetall ще произведе компонентите за до 400 секции на фюзелажа. Те представляват 6,5-метров структурен сегмент между пилотската кабина и опашката, към който са прикрепени крилата. Общата дължина на F-35 е малко под единадесет метра.

Фирмите бяха резервирани по отношение на възможния обем на продажбите. Според експерти от бранша той вероятно ще надхвърли 3 млрд. евро през годините. Това би означавало, че част от разходите за F-35, предназначени за Бундесвера, ще бъдат внесени в Германия като добавена стойност. Подобни сделки са често срещани в международните оръжейни сделки.

Бъдещият завод на Rheinmetall ще произвежда компоненти за всички поръчки на F-35 извън САЩ. В производството участва и северноамериканският производител Northrop Grumman, който досега е произвеждал частите на фюзелажа в САЩ.

Защо Германия купува F-35

Канцлерът Олаф Шолц се беше ангажирал с американските изтребители след нахлуването на Русия в Украйна, за да осигури т.нар. ядрено споделяне. За целта Бундесверът трябва да може да използва собствените си самолети за разполагане на американски ядрени оръжия. Досега тази задача се изпълняваше от Tornado - остаряващ модел самолет, който ще трябва да бъде изведен от експлоатация около 2030 г. За да замени Tornado на ВВС, правителството на САЩ настояваше за придобиване на американски тип самолет.

Френското правителство не беше много доволно от решението на Шолц по отношение на проекта Future Combat Air System (FCAS). Френският производител Dassault и европейската група Airbus бяха получили поръчка за FCAS - тип самолет, подобен на F-35. Съвместният проект трябва да се превърне в стандартен тип за френските и германските военновъздушни сили след 2040 г.

Airbus и Dassault обаче спорят за разпределението на задачите за изтребителя - New Generation Fighter (NGF). Междувременно проектът беше блокиран заради споровете. Едва през декември двете участващи компании постигнаха споразумение за навлизане в следващата фаза на проекта. Следващата стъпка е създаването на демонстрационен самолет, способен да извършва полети, въз основа на който да продължи разработката.

Но недоверието остава: В Париж се задава въпросът дали Германия и Франция преследват една и съща стратегическа визия, когато говорят за европейски суверенитет. Вярно е, че бе прието решението на германското правителство да закупи F-35, тъй като FCAS няма да бъде в експлоатация преди 2040 г. Въпреки това остава съмнението дали Берлин може в крайна сметка да разчита на изцяло американски оръжейни технологии - т.е. да се откаже от FCAS.

Канцлерът Шолц успя да успокои колегите си в Париж със съвместна декларация: В средата на януари представители на двете страни казаха в изявление на Френско-германския съвет на министрите, че „имаме желание да продължим партньорството си за координирано укрепване на европейските отбранителни способности“. 

Какво следва от сделката

Участието на Rheinmetall в конструирането на F-35 вероятно отново ще засили недоверието на французите. Сега президентът Еманюел Макрон е изправен пред опасенията дали Германия може да поръча още самолети от този тип в допълнение към вече поръчаните 35 американски самолета. Договорът ще доведе до „още по-голямо проникване на американските компании на европейския пазар", заяви Кристиан Мьолинг, директор на изследователския институт DGAP.

F-35 вече е поръчан от други европейски партньори на НАТО като Италия, Нидерландия и Полша. Съществуват спекулации, че третата страна партньор на FCAS, Испания, също може да закупи F-35 в допълнение към вече поръчаните миналата година изтребители Eurofighter.

Как ще се развият отношенията между Франция и Германия може да стане ясно този уикенд. Шолц и Макрон са на Мюнхенската конференция по сигурността, където фокусът е върху войната в Украйна и превъоръжаването на европейските въоръжени сили. Централно място заема въпросът какво ще стане със сътрудничеството между Париж и Берлин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
В случаят французите са много прави . Развитието на европейската бойна авиация силно зависи от поръчките на европейските армии . Ще е полезно и ние да мислим в тази посока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още