IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова технология обещава по-бърза декарбонизация на промишлеността

Решението на американския стартъп Rondo за преобразуване на зелена енергия в топлинна вече е подкрепено и от португалския енергиен гигант EDP

17:51 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ново партньорство между голяма енергийна компания и стартъп за батерии се оформя, като перспективите показват, че съюзът може да помогне за справяне с енергийната криза в Европа и за намаляването на въглеродните емисии, пише Bloomberg.

Rondo Energy разработи „топлинна батерия“, която преобразува възобновяемата енергия във високи температури, които могат да захранват промишлени процеси. Стартъпът е подписал сделка с базираната в Португалия енергийна компания EDP, която се е договорила да захранва до 2 гигавата инсталации за топлинни батерии на Rondo в цяла Европа от 2025 г.

„Това е преломен момент за нас“, изтъква основателят и главен изпълнителен директор на Rondo Джон О'Донъл.

Базираната в САЩ Rondo нагрява глинени тухли, използвайки същите елементи, които се намират в тостера. Тухлите могат да достигнат температура от 1500 градуса по Целзий, като само една от тях може да побере толкова енергия, колкото Tesla Model X. Изграждането на система в мащаб може да осигури достатъчно топлинна енергия за захранване на фабрика или за работа на парогенератор.

Индустриалният сектор е един от най-трудните за декарбонизиране, тъй като е силно зависим от изкопаемите горива за генериране на висока топлина, необходима за производството на продукти като стомана и цимент. Топлинните батерии могат да помогнат за прекъсване на тази връзка, като Rondo казва, че технологията ѝ има потенциал да намали промишлените емисии с 80%, като същевременно осигурява стабилност на мрежата, като използва и съхранява излишната възобновяема енергия.

Батериите на компанията могат да отключат потенциала на възобновяемата енергия, като съхраняват енергия с течение на времето, което прави индустриален соларен проект 10 пъти по-мощен, изтъква О'Донъл. Rondo получи подкрепа от Microsoft Corp., Rio Tinto и Saudi Aramco, наред с други индустриални гиганти. Партньорството с EDP представлява най-големият напредък на компанията.

EDP ​​ще разработи децентрализирани и широкомащабни слънчеви и вятърни паркове, които ще бъдат съвместно разположени с батерии на Rondo за доставяне на топлинна енергия на съществуващи клиенти

Топлинните батерии биха могли да помогнат за изолирането на производствения сектор от кризата, предизвикана от войната на Русия в Украйна, която увеличи разходите за енергия. Технологията може да изглади ценовата волатилност и да осигури предвидимост за бюджетите на компаниите, изтъква Вера Пинто Перейра, член на борда на EDP.

Индустриалният и енергийният сектор са изправени пред тежка битка за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Заедно те представляват повече от половината от всички емисии на парникови газове в световен мащаб, става ясно от доклад на консултантската фирма Rhodium Group.

Технологията на Rondo все още е относително недоказана в мащаб, само с едно съоръжение в Калифорния, което доставя два мегавата топлинна енергия на завод за етанол. Водородът може да бъде конкурент на топлинните батерии, тъй като може да се изгаря и произвежда без емисии на парникови газове. Въпреки това пред него също има редица препятствия, най-вече при производството и внедряването в търговски мащаб.

О'Донъл казва, че EDP и Rondo са „създадени един за друг“ с техните стремежи към декарбонизация. EDP ​​обеща да се декарбонизира напълно до 2030 г.

„Това наистина е нов път за растеж чрез доставяне на чиста индустриална топлина в голям мащаб с достъпна енергия, която се захранва от възобновяеми източници като вятъра и слънцето“, посочва Пинто Перейра, добавяйки: „Това наистина прави индустриалната декарбонизация възможна и печеливша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още