IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозии разтърсват още една руска военна база в Крим

Москва признава за двама ранени, блокирани са жп превозите в северната част на полуострова

15:27 | 16.08.22 г. 7
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Експлозии са избухнали в склад за боеприпаси и са прекъснали движението на влакове в анексирания от Русия полуостров Крим във вторник – поредният инцидент в региона, който Москва използва като линия за доставки за войната в Украйна.

Киев подигравателно намекна за участие, което, ако е истина, може да покаже нова способност за нанасяне на по-дълбоки удари на руска територия и потенциално да промени динамиката на шестмесечния конфликт, пише Ройтерс.

Москва определя инцидента като „саботаж“, с което го потвърждава, като допълва, че има и двама ранени. Железопътният трафик е спрян и около 2 хил. души в близко село са евакуирани.

Кримският полуостров, който Русия отне от Украйна през 2014 г., е базата на руския Черноморски флот и популярна лятна дестинация за туризъм.

Миналата седмица взривове в друга военновъздушна база на западния бряг на Крим причиниха големи щети и унищожиха няколко руски военни самолета.

При инцидента във вторник се е запалила електрическа подстанция близо до град Джанкой в ​​Северен Крим, според кадри на руската държавна телевизия. На кадрите се виждат експлозии, които според властите са от детонации на боеприпаси.

Руската информационна агенция РИА съобщава, че седем пътнически влака са били забавени и че железопътният трафик по част от линията в Северен Крим е спрян. Това може да наруши способността му да поддържа войските в Украйна с военна техника.

Украйна не е поела официална отговорност за експлозиите в Крим, въпреки че нейни официални лица открито приветстваха инцидентите в руски военни бази на полуострова.

След новите взривове във вторник съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и началникът на кабинета Андрий Йермак коментираха в социалните медии „демилитаризацията“, като употребяват думата в очевидно подигравателен контекст. Русия определя инвазията си в Украйна като „специална военна операция“ за „демилитаризация“.

„Напомняне: Крим (като) нормална държава е за Черно море, планини, отдих и туризъм, но Крим, окупиран от руснаци, е за експлозии в складове и висок риск от смърт за нашественици и крадци. Демилитаризация в действие“, писа Подоляк в Twitter.

„Операция „демилитаризация“ в точния стил на Въоръжените сили на Украйна ще продължи до пълната деокупация на териториите на Украйна. Нашите войници са най-добрите спонсори на доброто настроение“, коментира и Йермак в Telegram.

При друг инцидент във вторник бяха забелязани кълба дим в руска военна авиобаза близо до селището Хвардийски в централен Крим, съобщава руският в. „Комерсант“.

Киев цели да прекъсне руските линии за доставки преди планирана украинска контраатака.

Базите на Русия в Крим са предимно извън обхвата на основните ракети, които западните страни признават, че са предоставили на Украйна.

Войната в Украйна започна на 24 февруари. През последните дни вниманието на световната общност се насочи към обстрела в близост до Запорожката ядрена централа в Южна Украйна. И двете страни се обвиняват взаимно за рисковете за най-голямото ядрено съоръжение в Европа, което Русия завзе, въпреки че украински техници продължават да го управляват.

Заради войната милиони украинци напуснаха страната и хиляди загубиха живота си, а отношенията между Киев и Москва са тотално разрушени.

В реч на конференция по сигурността руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че се опитват да протакат войната в Украйна, като подкрепят правителството на украинския президент Володимир Зеленски и разпалват търкания в Азия. За последното той визира напрежението с Китай заради посещенията на американски висши политици в Тайван.

Путин посочва пакта за сигурност AUKUS между Австралия, Великобритания и САЩ като доказателство за опитите на Запада да изгради блок, подобен на НАТО, в Азиатско-тихоокеанския регион.

Междувременно на бойното поле страните не съобщават за големи промени в позициите. Украйна съобщи за продължаващ руски обстрели и ракетни атаки в източната част на Донбас и успех в отблъскването на опита за руско настъпление близо до петролната рафинерия в Лисичанск в района на Луганск в Донбас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Ако са обикновени падащи бомби , щеше да е осеяно около целите с кратери от десетките неулучили . Но не е . Има кратери само където са били постови евентуално , що да не ги ликвидират , и конкретно в целите . Значи са управляеми с лазерно насочване , това е масовото прието на въоръжение , а са плъзгащи се защото могат да бъдат пуснати доста далече от зоната за попадение . Все пак никой не иска да рискува с С-400 , шансът е на страната на предпазливите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Ако падат вертикално боеприпасите , оставят тези идеално кръгли кратери , които се наблюдават по сателитните снимки . Ако са снаряди или ракети , поразяващи под някакъв ъгъл , кратерите са разтеглени елипси , или конуси от шрапнелите . Ако е било саботаж , в тази строго охранявана зона , боеприпасите са разположени под самальотите и щяха да са ги разпръснали в околовръст . Стигаме логично до бомби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Solar Power Чичо Митко първи разказа за процесите на ислямизация в Русия. Но реално какво е това животно православна Русия като там живеят 8 млн наследника на волжките българи (първите приели исляма доброволно)? И не са само те посетителите на джамиите в Русия. И дори да ги няма те, макар, че ги има, какво е това животно православна Русия в което мастити попове "освещават" ракети, с които се убиват християни? Такоз православие ли ще бори евроатлантическия разврат? Мне, мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Освен "лазерно насочвани плъзгащи бомби" други взривни устройства не правят идеално кръгли кратери. Как са ги доставили е интересен въпрос. По-интересен ще е обаче отговорът на руснаците. Нещо много се лигавят напоследък :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Зелков, ами да те разочаровам ама си е баш или саботаж, или небрежност (резултат от не липсва на алкохол или липса на акъл - често срещани явления при орската армия). В Украйна се праща като цяло основно и главно, разбирай предимно, западно старо, излязла от употреба и доста неефективно оръжие. Целта е да не печели Русия, а не да спечели Украйна. Много малко PR изключения от САЩ, но крайно недостатъчни за нещо съществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Ето какво мисли още един велик руснак - https://***.actualno.com/europe/kasparov-posochi-kak-ukrajna-shte-pobedi-vidja-dva-pytja-za-rusija-ili-demokracija-ili-satelit-na-kitaj-news_1797900.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
С-400 и С-500 къде ги ?! Нали затворено небето за полети от тех ?! На форумните антиваксъре-копейкаджии , друзя , не се виждат инверсни следи от далекобойните ракети за HIMARS , сиреч не са те . Хамериканците държат на думата си и не са предоставили на украинците такива . Въпросът е друзя с какво ги гърбят така крадците на съдомиялни машини. В предвид идеално кръглите кратери от попаденията , залагам на лазерно насочвани плъзгащи бомби . Въпросът е с какво ги доставят ... :))) ... Предположения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още