IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия съобщава за нови украински атаки с дронове в Крим

Киев разширява и атаките над завзетите от Москва украински територии

08:45 | 20.08.22 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи за нови украински атаки с дронове в петък вечерта, ден след като избухнаха експлозии близо до военни бази в контролирани от Русия райони на Украйна и на руска територия - очевидни прояви на нарастващата способност на Киев да удря активите на Москва далеч от фронтовите линии.

През миналата седмица имаше големи взривове във военновъздушна база в анексирания от Русия полуостров Крим, припомня Ройтерс. Според различни данни инцидентите са неутрализирали половината военноморска авиация на Русия в Черно море.

Руските информационни агенции РИА и ТАСС, които цитират местен служител в Крим, съобщават, че руските противовъздушни сили са били в действие близо до западното кримско пристанище Евпатория в петък вечерта. Видео, публикувано от руски уебсайт, показва нещо, което изглежда като ракета земя-въздух, удряща цел. Ройтерс не е успял да потвърди истинността на видеото.

ТАСС цитира местен служител, според когото руските противовъздушни сили са свалили шест украински дрона, изпратени да атакуват град Нова Каховка, източно от град Херсон. Украйна казва, че връщането на Херсон е един от основните ѝ приоритети. Друг служител в Крим посочва, че отбраната там е свалила неопределен брой дронове над град Севастопол.

„Украинските въоръжени сили подариха на руснаците вълшебна вечер“, коментира Серхий Хлан, член на регионалния съвет на Херсон, който е разпуснат от руските окупационни сили.

Предишната вечер беше съобщено за множество експлозии в Крим, който Москва анексира през 2014 г., включително близо до Севастопол, щабът на руския Черноморски флот, както и в Керч, близо до моста над Керченския пролив.

В Русия две села бяха евакуирани след експлозии в склад за боеприпаси в Белгородска област, на повече от 100 км от територията, контролирана от украинските сили. Киев се въздържа от официални коментари за инцидентите в Крим, но същевременно намеква, че стои зад тях, като използва оръжия с голям обсег или саботаж.

Русия отрича информацията за унищожените самолети, въпреки че сателитни снимки показват най-малко осем изгорели военни самолета и няколко огромни кратера. Тази седмица Москва освободи ръководителя на Черноморския флот.

Украйна се надява, че нейната очевидна новооткрита способност да удря руски цели зад фронтовата линия може да обърне хода на конфликта и да прекъсне линиите за доставки, от които Москва трябва да подкрепи своята окупация. Високопоставен служител на отбраната на САЩ коментира в петък, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя друг пакет за помощ за сигурността на Украйна, оценен на 775 млн. долара. Той ще включва дронове за наблюдение и за първи път устойчиви на мини превозни средства.

От миналия месец Украйна разполага с доставени от Запада ракети, за да нанася удари зад руските линии. Някои експлозии в Крим и Белгород са извън обхвата на боеприпасите, които западните държави са признали, че са изпратили досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ами време е и мьi да пакажем наши дрони! У над есть очень хорошие! Един мой друг работает в завод за дронове. Очень важна работа правят там, поръчват от алиекспрес и патом ги пребоядисват и слагат надписи. Круто! Но нашите не как украинские - с бомби на тях, ние си ги използваме да приносят водка и огурцьi на ребятата в окопите, че шок получают когда Химарс прилетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Тепърва ще расте партизанското движение. Преди няколко месеца писах за това и някакъв тук добата ли кой беше ... нямало такова нещо. Ще има приятелю :) Има ли фашисти има и партизани това е положението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
ТуПаН
преди 1 година
Палчаанката май се обърна, сега алкохолиците пускат сирени!!!Единственото спасение за Рашистан е да върне заграбеното да предаде на Хагаджуджето и да подаде молба за приемане в Европейския съюз. В противен случй си остава една терористична държава, язва за ЕС и гладно о озлобено население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
В Нова Каховка са изпратили дронове примамки , за да тестват ПВО-то С-400 на крадците на съдомиялни машини и да прихванат радарните им системи . Ще атакуват след няколко дена или седмица предполагам , и рассияните пак няма да разберат откъде и какво им се е изсипало на главата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още