IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: За 9 месеца Русия не ни сломи. И няма да го направи

За украинския президент освобождаването на Крим остава военна цел, а Лукашенко изключва възможността за пряко участие на беларуската армия във войната

06:43 | 25.11.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Albert Zawada
Снимка: EPA/Albert Zawada

На фона на студа и тъмнината в украинските градове в резултат на масовите прекъсвания на електрозахранването президентът Володимир Зеленски се позовава на духа на съпротивата на своя народ срещу руската инвазия. „Издържахме девет месеца на тотална война и Русия не намери начин да ни сломи. И няма да намери такъв", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в четвъртък. „Трябва да продължим да работим както досега - в единство и взаимопомощ“. Русия нахлу в съседната страна на 24 февруари.

Възстановяването на електроснабдяването и водоснабдяването след тежката ракетна атака в сряда продължи през целия четвъртък и през нощта срещу петък. „Русия не просто иска украинците да останат без електричество и отопление", заяви Зеленски в Киев. „Терористите искат да ни изолират едни от други и да се уверят, че не се чувстваме в близост“. При руския обстрел на град Херсон в Южна Украйна са загинали 7 души, а около 20 са ранени, съобщиха регионалните власти. В петък се навършват 275 дни от отбранителната борба на Украйна срещу инвазията.

Техници ремонтират денонощно разрушените електропреносни мрежи

Въпреки че много украински домакинства все още са без електричество, вода и отопление, властите съобщават за напредък във възстановяването. Електропреносната мрежа се възстановява след прекъсването на електрозахранването в сряда. В четвъртък вечерта операторът на електропреносната мрежа „Укренерго“ обяви, че половината от търсенето може да бъде снабдено отново с ток. 

Повечето топлоелектрически и водноелектрически централи отново произвеждат електроенергия. Атомните електроцентрали, които бяха спрени по спешност, се върнаха към мрежата. По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“ също е била снабдявана с електроенергия отвън и не е била зависима от дизелови генератори.

Независимо дали става дума за енергиен, артилерийски или ракетен терор - до това стигна Русия под сегашното си ръководство.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

Ситуацията в столицата Киев остава напрегната. По данни на компанията за комунални услуги ДТЕК само 30% от домакинствата там са имали електричество. Засега осветлението може да се включва само за два или три часа.

„Тази вечер все още има проблеми с водата в 15 региона", каза Зеленски. Нападенията срещу цивилни цели са „отмъщение на онези, които са загубили“, каза той. „Те не знаят как да се бият. Единственото, което могат да правят, е да тероризират. Независимо дали става дума за енергиен, артилерийски или ракетен терор - до това стигна Русия под сегашното си ръководство“. Само освобождението на цялата страна и гаранциите за сигурност могат трайно да предпазят украинците от Русия, добави той.  Голяма част от Киев отново бе оставена без електричество. Снимка: ЕРА Голяма част от Киев отново бе оставена без електричество. Снимка: ЕРА

Украйна и Русия си размениха военнопленници

Украйна и Русия си размениха днес по 50 военнопленници, предадоха осведомителни агенции от двете страни. Петдесет руски войници се завърнаха от територията, контролирана от Киев, в резултат на преговори, съобщи министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС. Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, потвърди размяната, като каза, че 50 украински военни са се върнали от руски плен, предаде агенция "Укринформ". Руското министерство на отбраната увери, че освободените руски войници ги е грозяла "смъртна опасност" в украински плен. Те ще бъдат откарани в Москва, за да получат "необходимата медицинска и психологическа помощ".

Румъния ще продължи да снабдява Молдова с електроенергия

Румъния е готова да продължи да снабдява съседна Молдова с електроенергия, но недостатъчната свързаност на електропреносните системи е предизвикателство, каза румънският президент Клаус Йоханис днес пред журналисти след среща с литовския президент във Вилнюс, съобщи Ройтерс.

Руските удари в Украйна засегнаха снабдяването на Молдова с електричество.

„Има прекъсвания на тока, защото (…) енергийните връзки между Румъния и Молдова са напълно недостатъчни. Повечето от енергията, която предоставя Румъния, минава през Украйна“, обясни Йоханис.

Освободеният град Херсон бе обстрелван

В доклада на украинския генерален щаб за ситуацията в четвъртък се говори за продължаващите тежки боеве в района на Донбас в Източна Украйна. Руските войски все още се опитват да пробият край Бахмут и край Авдийвка.

Херсон, който съвсем наскоро беше освободен от украинските войски, е обстрелван почти всеки час. В четвъртък руските войски обстрелваха града в Южна Украйна с артилерия и множество ракетни установки, при което загиват 7 души. Около 20 души са били ранени, съобщи губернаторът на региона Ярослав Янушевич. „Днешният ден е още една ужасна страница в историята на нашия героичен град“.  Украински войник проверява района на летището в Херсон за експлозиви. Снимка: ЕРА Украински войник проверява района на летището в Херсон за експлозиви. Снимка: ЕРА

Под натиска на украинските атаки в средата на ноември руските войски освободиха Херсон и неговия плацдарм на северозападния бряг на Днепър. Но руснаците държат позиции на другия бряг на реката и разполагат артилерията си оттам.

Зеленски: Освобождаването на Крим остава военна цел

Въпреки скептицизма на Запада Зеленски твърди, че освобождаването на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., остава военна цел. „Ако някой ни покаже начин да сложим край на окупацията на Крим с невоенни средства, аз ще го подкрепя“, каза той пред британския вестник Financial Times. Но ако предложението означава Крим да остане окупиран и част от Русия, „никой не бива да си губи времето за това“. 

Западните поддръжници на Украйна предполагат, че тя в крайна сметка ще успее да си върне териториите, които Русия е окупирала от 24 февруари, както и Донбас. Но те са по-предпазливи по отношение на Крим: полуостровът е толкова важен от стратегическа и символична гледна точка за Москва, че има опасения за ескалация на войната.

Лукашенко изключва възможността да използва армията си срещу Украйна

Авторитарният беларуски държавен глава Александър Лукашенко изключва възможността за пряко участие на неговата армия в руската агресивна война срещу Украйна. „Ако се включим пряко в този конфликт с въоръжените сили, с войниците, няма да допринесем с нищо, а само ще го влошим“, каза Лукашенко, цитиран от агенция Belta от четвъртък. Беларус подкрепя Русия, но нейната роля е различна, каза той.

Лукашенко предостави страната си, която е зависима от Москва, като зона за разполагане на руски войски. Поради това Украйна смята съседната страна за воюваща и държи войски в резерв, в случай че се наложи да отблъсне пряко нападение от Беларус.

Руският президент Владимир Путин заяви в Москва, че Русия не се нуждае от военна икономика, за да снабдява въоръжените си сили в конфликта. Отбранителната индустрия трябва да снабдява войските по-бързо и с по-качествени продукти - поиска той. Но за това не са необходими извънредни мерки, каза той. „Просто трябва да организирате работата точно, качествено, добре координирано", цитира думите му държавната агенция ТАСС.

Какво ще бъде важно в петък

Путин планира да се срещне в петък с майките на войници, които са изпратени или се готвят да бъдат изпратени в Украйна. От Кремъл съобщиха, че са поканени майки на професионални и редовни войници, доброволци и призовани резервисти. След частичната мобилизация майките в някои региони се оплакват, че синовете им са изпратени в бойни действия с лоша екипировка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao такива нещaстни утaйки като тебе от векове чакат Русия да умре... ама няма да го дочакат. Ти гледай какво ще става с държавицата 404, която защитаваш, не защото обичаш ykрите, а защото мразиш Русия. Тоя не го гледай - той е на топло, на светло, има си бело - ама да видим обикновените хора колко ще търпят още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Явно, че има някаква полза от често показване на кривиците - цял коментар без нито една лъжа! Браво! Ще продължим с терапията, няма да се отказваме! 400,000 казваш? + още 200,000. Сериозна работа! Не се съмнявам, че ще напуснат поне още толкоз. А какво правим с останалите 140,000,000? Имаш ли идея какво се случва в Русия в момента на ментално ниво, какви процеси текат и в какво се състои неодобрението към Путин? И защо американците изведнъж закрещяха за спешни преговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Tikva007 сега като умре РФ и се срине последото място където твоята лузерска душа намираше покой, живота ти ще стане още по мизерен.... и ще се чувстваш още по голям лузър, цико.. :):) но уви това е съдбата на агресивния глууупак, който не иска да се учи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 кво може да ми обясни един глууупав човек... нищо, щото той от нищо не разбира! Даже не се усещаш, плашиш ме че руснаците можели да живеят на мизерия.. знам, там е така от векове! Плашиш ни че щели да ни донесът мизерия ако не ги слушаме... все едно тоя мач не сме го играли вече! А да започнеш да мислиш какво трябва да се случи зада живеят руснаците добре, кога смотттан? ... опитаха се Запада да ви напавят бели хора, но уви не успяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Нефелните крадци на съдомиялни и перални НЯМАТ работа в чужди държави . Както те държат ниой да не им се меси във вътрешните им дела , така и те няма да се месят в чужди ... Лесно е за смилане от грамотни глави и много трудно за схващане от блатните opku ... Няма държава около тях , с която да не се дърлят ... По-нефелни от тях са само форумните им пoдлоги и българомразци ... !! ... "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България!" ... Д.Талев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , според официалната рассийска статистика повече от 400.000 рассияни са напуснали държавата в първите месеци на войната ... А от началото на мобилизацията само в първата седмица още 200.000 не мислят като теб , че било светло и приятно място за живот ... :))) ... Ти самият що се мъчиш тука в Европа ?! Или си лицемерче , като оня рассийски блогър , дето се прежалил за общото благо , и громи "колективният запад" от къща в Калифорния ... :))) ... От сърцето на врага ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Понеже и ти си с леко бавен процесор, та и на теб да обясня: нямаш толкова богата фантазия, за да си представиш, какво са в състояние да преживеят руснаците, ако успееш да ги докараш до там. Гледай украанците ( нали така наричате *нашите* руснаци?) и си представи взичко х5. А всичко, което сега се случва там, нама как да не се дотъркаля до тук - ако не като военни действия, то под формата на някакви несгоди и лишения. А тогава ще става дума за нашите домове, а не за руските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Каквото ще да са племе, живееха си там, търгувахме изгодно, идваха да си харчат каквото са изкарали от нас пак при нас - какво ни пречеха, та беше толкова зор да ги изкарате от бърлогата? Знам, че не разбираш какво ти пиша, но като дете помня един, на когото след войната комунистите бяха взели бизнеса, как псуваше германците, че те са довели руснаците в България. Или накратко, да бе мирно седело, не би чудо видело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Те ще имат по-топло и светла Коледа от много европейци. Вземете се в ръце, моля! --- ахъъм, особенно едни 100 000 семейства, ще е посрещнат на топло без тати и без бати! ... ама да не ти пука, ти не живееш там, ти си в уредена, уютна и топла Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Хора (двамата с Бърборино), вие сигурни ли сте, че сте прочели статията, преди да си лепнете темплейтите за деня? От 9 месеца руските войски се разхождат напред-назад из Украйна, няколко милиона украйнци са бежанци, Украйна е в икономическа реанимация, украинците живуркат без ток, вода и гориво. Не Русия! А вие ежедневно оплаквате руснаците! Те ще имат по-топло и светла Коледа от много европейци. Вземете се в ръце, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още