IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия тества междуконтинентална балистична ракета, Украйна изнася електроенергия

Бойната глава е попаднала в изпитателен полигон в Казахстан, както е било планирано. Украйна вече може да покрие 100 % от нуждите си от електроенергия

07:32 | 12.04.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Руският министър на отбраната посети местен завод от отбранителната индустрия. Снимка:  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Руският министър на отбраната посети местен завод от отбранителната индустрия. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Според Русия тя е изпробвала междуконтинентална балистична ракета. Във вторник в южната област Астрахан на Каспийско море балистичното оръжие с голям обсег на действие е било успешно изстреляно от наземна ракетна система на полигона Капустин Яр, съобщи Министерството на отбраната.

По-късно тренировъчната бойна глава се е ударила по план в полигон в съседния Казахстан, се казва в изявлението: „Целта беше да се провери перспективната боеспособност на междуконтиненталните балистични ракети“. 

Украйна отново изнася електроенергия

Въпреки усилията на Русия да унищожи електропреносната мрежа на Украйна, страната заявява, че отново изнася електроенергия. Това изпраща ясно послание, че опитът се е провалил, заяви министърът на енергетиката Герман Халушченко. Вътрешното търсене на Украйна се покрива на 100 % от собствената ѝ мрежа. Фактът, че електроенергията все още може да бъде изнасяна, се дължи на „титаничната" работа на инженерите и международните партньори. 

През септември Русия засили бомбардировките си срещу украинската инфраструктура; вълни от ракети и взривяващи се безпилотни самолети унищожиха около половината от енергийната система на Украйна. С понижаването на температурите през зимата в цялата страна имаше прекъсвания на електрозахранването, които засегнаха милиони хора. През октомври Украйна трябваше да спре износа на електроенергия, за да поддържа доставките в страната.

Състоянието на Алексей Навални се е влошило

Според адвоката му опозиционният активист Алексей Навални, който е в руски затвор, е в лошо здравословно състояние и само за две седмици е отслабнал с повече от осем килограма. Навални страда от „неизвестна болест, която никой не лекува", написа адвокатът Вадим Кобсев в Twitter.


Кобсев заяви, че Навални страда от „кризи" и смята, че е възможно руските власти да искат да оставят здравето му да се влоши „не внезапно, а постепенно".

Руски наемници: Бахмут е превзет на повече от 80 процента

Според собствените им изявления руската наемническа част "Вагнер" неотдавна е постигнала допълнителни успехи в областта на града, в който преди началото на войната са живеели около 70 000 души. „В Бахмут по-голямата част, т.е. повече от 80 процента, е под наш контрол", заяви ръководителят на наемниците на "Вагнер" Евгений Пригожин във видеоклип, публикуван от руски военен блогър. Изявленията не могат да бъдат проверени по независим път. Украйна многократно заявява, че ще отблъсне руските атаки срещу Бахмут.

Руснаците могат по-лесно да бъдат призовавани на военна служба

В Русия мъжете могат да бъдат призовани да се бият срещу Украйна много по-лесно в бъдеще, отколкото досега. Призовките вече не трябва да се предават лично, а могат да се връчват по електронен път чрез портала за държавни служби „Госулуги", решиха депутатите от Държавната дума.

Предстоящото трето и последно четене и подписването от лидера на Кремъл Владимир Путин се смятат за формалност. Промените означават, че наборните войници се регистрират по електронен път и не могат да напускат страната, докато не се явят например пред наборната комисия. Наблюдателите се опасяват, че новият метод ще подготви нова мобилизация за война. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли това.

Министърът на отбраната на САЩ е бил информиран за изтичането на данни на 6 април

След публикуването на взривоопасна американска информация за войната в Украйна правителството на САЩ търси разяснения и се опитва да успокои съюзниците си. „Няма да оставим камък върху камък, докато не разберем произхода и мащаба на случилото се", заяви във вторник във Вашингтон министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Както той, така и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявиха, че са разговаряли с украинските си колеги.

Остин заяви, че е научил за изтичането на данни от разузнавателни документи за войната в Украйна миналия четвъртък. „За първи път бях информиран сутринта на 6 април за съобщенията за неразрешено разкриване на чувствителни и класифицирани материали", заяви Остин във Вашингтон. Оттогава, каза той, ежедневно се е консултирал с висши служители в министерството си и е предприел незабавни действия във всички отдели. „Отнесохме въпроса до Министерството на правосъдието, което започна наказателно разследване".

Секретни документи от американските служби за войната на Русия срещу Украйна очевидно се разпространяват в интернет от седмици. От дни американските медии съобщават за чувствителни материали за двете воюващи страни, без да публикуват самите документи. Не е ясно кой е публикувал документите, които още преди седмици са били разпространени по проруските канали.

Други събития от вечерта:

  • След дебата относно изтичането на американски секретни документи Съединените щати увериха Украйна, че страната може да продължи да разчита на подкрепата на Вашингтон.  
     
  • Канадският министър-председател Джъстин Трюдо е обещал на Украйна допълнителна военна помощ. Наред с другото трябва да бъдат доставени 21 000 щурмови пушки, 38 картечници и над 2,4 милиона боеприпаси. 
     
  • Според нови изчисления възстановяването на украинската икономика може да струва 411 млрд. щатски долара, казва президентът на Световната банка Дейвид Малпас. 
     
  • Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска иска местният владетел Александър Лукашенко да бъде обвинен от Международния наказателен съд в Хага. 
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски се опитва да окуражи своите сънародници. „Сега се намираме на етап от войната, когато за нашето общество и нашите партньори е важно да не губим усещането за пътя напред", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. 
     
  • В търсене на информация руските хакери подслушват дори частните охранителни камери в украинските кафенета, твърдят американски доклади. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 чакай, чакай! Рядко ми дреме за лъжите и измислиците ти, знаеш че се отнасям към теб като към селския идиииот!... но тук се обидих сериозно!!! Мутрата никога не ми е бил патрон, да еааа и тая кремълска *** и крадец дето ви построи газопровода с държавна пара... и набута България с милиарди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: khao: До умиране не се стигна, но до мръзнене - категорично! В Германия, Франция и Бенелюкс башка си помръзнаха, и банята разредиха, и витрини на магазини нощем гасиха, и кесиите им доста олекнаха. Ти не, но да не би пък да си *европеец*? По кьошетата нали знаеш, че лошотията последно идва и последно си отива, а понякога и не си отива, та имай малко търпение. Кризата през 2008 удари на запад, а твоят патрон Борисов досущ като теб подскачаше, че криза няма. Чак през 2011 дойде и ни разцепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 14
aldy
преди 1 година
Някой ще каже ли колко натовски офицери и генерали предадоха Богу дух в оня команден център на 120 метра под земята, след унищожителния удар на "Кинжала"? Общо са били около 300. За 60 вече си признаха. А останалите? Живи, ранени, умрели? Или няма никакъв удар на "Кинжал" и сичкото са измишльотини на Жужо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 колко студено, като на европейците които умираха от студ тази зима... или още по голем студ! :D:D ама дай им време да загреят вееее... :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Има леопарди, и други мачка има, но са все отглеждани сред хора - в циркове и зоопаркове. Не се плашат от Конашенков и от хора, но имат проблеми с дивата природа на войната. Зимата им беше много студено, сега им е много кално, после ще им стане много прашно, лятото ще страдат от жегата, капризни са на местната храна. Не са като руските улични мъсстии - дърти, грозни, гърчави, ама зли и постоянно извират в неизчерпаеми глутници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk пак ти е стара информацията, СВО свърши в момента в който стигнахте полската граница! сега сте на Военна Операция за Денацифициране и Кобзониране на Армията ви или накратко ВОДКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
До: zelka007 е колко айде кажи, щом знаеш? Гледам не са им свършили на opките още. А украинците не спират да крънкат. Натовците пък не смеят съвсем да си изхабят складовете, щото няма с какво да ги напълнят после в близките 10 години. А ще трябва и нови кредити да се взимат, освен тези за връщане на старите. А снарядите дето ги бълват в Казанкък, там безплато ли ги правят? Като гледам това СВО няма да свърши преди разпадането на НАТО :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... леопарди нема , шубе ги е от конашенко , много е зъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... нема , нема па изкъртиш фаянса с глава ... :))) ... колко рассийски карабли са на дъното и колко НАТОвски ?! колко рассийски танка поемат към стоманодобивните топилни и колко НАТОвски ?! колко рассийски самальота и хеликоптера са свалени и колко НАТОвски ?! 200хил блатни торят украинската земя , а колко НАТОвски им правят компания ?! рашибозуците вече вадят военновременни запаси от времето след ВСВ , а НАТО все още не е похарчило , това дето му е на въоръжение , за складове не пишем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: 0pk не съм бил разбрал... е как да ви разбере човек, като през две седмици си сменята целита! Иначе гениален начин да им нулирате потенциала, като поемете оръжията им с празните ви тикви! :):) а за джоба, все някак си ще го преглътна... .колко десетилетия ватниццците ни бъркаха в джоба и крадяха от нас, свикнали сме, полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още