IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на стомана в Украйна показва първи признаци за възстановяване

Индустрията е много тежко засегната от войната, при която беше разрушен завода "Азовстал"

21:50 | 11.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци стоманената индустрия в Украйна започва да се възстановява като през март записва ръст от 13%, пише Bloomberg. Така през миналия месец производството се удвоява спрямо март 2022 година, тоест първите дни от началото на военната инвазия на Русия в страната.

 

Този сектор на украинската икономика е много сериозно засегнат от войната в Украйна, включително и заради разрушаването на завода "Азовстал" в Мариупол.

Още през лятото на 2022 година собственикът на "Азовстал" Ринат Ахметов заведе иск срещу Русия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради щетите в размер на милиарди, претърпени от компанията му SCM заради руската инвазия. Русия обаче не признава юрисдикцията на този съд.

Според изчисления на Ахметов загубата на активите в Мариупол е в размер на 17 млрд. - 20 млрд. долара, пише Ройтерс.

Сега Ахметов планира да заведе още дела срещу Русия заради окупираните имоти - предприятия, мини, енергийна инфраструктура и жилища, в Донецка и Луганска област. Милиардерът очаква и да бъде компенсиран и за окупирането на стадиона на футболния клуб "Шахтьор" в Донецк.

"Ще потърсим правосъдие, използвайки всички възможни правни начини, което означава вкякави агенции и съдилища, защото руските престъпления срещу Украйна и украинците, които започват от 2014 година, трябва да бъдат наказани", се казва в изявление на Ахметов, цитирано от Bloomberg.

Той е категоричен, че компенсациите, които получи, ще бъдат инвесирани във възстановяването на предприятията, за да допринесе за икономическия растеж на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: aldy не баш... няма да го плати путин, пак е за сметка на дредностатистическата ватенннка ! Но те са свикнали, робска нация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 22
aldy
преди 1 година
"Азовсталь" е в Мариупол. Мариепол е окупиран, но това не пречи на възстановяването на "Азовсталь". Ренат Ахмедов ще се оправи. Путин е негов човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още