IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Фед ще вдигне лихвите още два-три пъти, за да върне инфлацията на 2%

Ще останат ли пазарите на пшеница и царевица в плен на геополитиката и след срещата между Ердоган и Путин, коментира пазарният анализатор

09:54 | 05.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ ще качи лихвите над 6% до края на годината или през първото тримесечие на 2024 година, защото твърдо е решен да свали инфлацията там, където ѝ е мястото – на 2%, дори с цената на рецесия, защото иначе през следващото десетилетие влиянието и доверието, което финансовият свят има на централните банкери, ще се срине на фона на блокчейн и на дигиталните активи. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи пазарният анализатор Преслав Райков.

"Данните от миналата седмица показаха слабост на пазара на труда по покачването в безработицата и спад на ръста на приходите на работещите, което може би ще охлади желанията за септемврийско вдигане, но аз мисля, че Фед все още не е достигнал пика си и може би сме на две или три вдигания от този пик", посочи той.

Преслав Райков отбеляза, че включително и на срещата в Джаксън Хоул ясно бе заявено, че те искат да върнат инфлацията там, където ѝ е мястото. „В момента се води битката за това дали централните банкери все още са в крак с модата и дали тази почит на финансовия свят към тях ще е заслужена. Затова мисля, че те ще си свършат работата до край – ще върнат инфлацията в таргета от 2% процента, дори това да коства рецесия на пазарите – краткосрочна или по-средносрочна и дългосрочна. Защото, ако не го направят сега, с вълната на дигитални активи, на блокчейн и загубата на кредитоспособност на централните банкери, може би следващото десетилетие няма да бъдат толкова уважавани и няма да си правим труда даже да ги коментираме. Няма да бъдат така влиятелни върху котировките, които всички следим“, заяви пазарният анализатор.

Преслав Райков коментира проблема с осигуряването на търговски коридор в Черно море за безопасно превозване на зърнени храни от Украйна. Според него рекордните цени на слънчогледа бяха аномалия, а не устойчив тренд. Анализаторът посочи, че пазарите на пшеница и царевица остават в плен на геополитиката.

„Сигналът, който даде Русия по въпроса, бе ясен, смята Райков, и напомни, че само дни преди срещата руската страна е извършила обстрел по украински пристанища. – Заявката от страна на Русия още от момента на изтеглянето им от тази сделка беше много ясна, че те целят унищожаване на пристанищната и трансферна инфраструктура“.

Анализаторът отбеляза, че Русия ясно заяви своите условия за възстановяване на транспортните коридори за зърното, а именно – връщането на "Агрибанк" към системата Swift. Той е убеден, че това няма да се случи, защото няма да бъде прието от международните играчи.

По думите му, на фона на рекордните добиви на слънчоглед се очаква корекция на цената на суровината в посока надолу, защото и търсенето се забавя. „Тези рекорди, които видяхме, не са устойчив тренд и цената се връща там, където пазарните механизми на търсене и предлагане предполагат тя да бъде", потвърди анализаторът.

Как неофициалните количества петрол и петролни продукти от Русия влияят върху цената на петрола в Европа? Какъв е т.нар. алтернативен маршрут през акваторията на България и Румъния, по които преминават някои украински кораби, натоварени с желязна руда, а не със зърно? Могат ли да се смятат тези маршрути за безрискови? Защо в момента петролните пазари не могат да разчитат на шистовите производители да балансират пазара? Ще продължи ли еуфорията по електромобилите и каква е връзката с кризата на металите и медта?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Има ли още заблудени които се надяват че скоро лихвите ще започнат да се понижават ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още