IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания са като температурите – високи

Обединеното кралство отчита ръст от 0,7% в продажбите на дребно през юни

12:09 | 21.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-горещият юни в историята на Великобритания подкрепи ръста на продажбите на дребно, стимулирайки потребителите да влязат в универсалните магазини и супермаркети и да купуват всичко - от храна до мебели, пише Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, се е увеличил с 0,7% през юни на месечна база, след като отбеляза ръст от 0,1% през май, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в петък. Икономистите прогнозираха от повишение от 0,2% на месечна база.

Данните подсказват, че икономиката на Великобритания преодолява силните препятствиявърху потребителските разходи, предизвикани от повишените цени и лихви. Това, заедно с очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) ще продължи да повишава лихвите, направиха икономистите по-предпазливи по отношение на прогнозите.

Отделен доклад показа, че бюджетът на Министерството на финансите също е в по-добро състояние от очакваното, като размерът на нетните заеми в публичния сектор е намалял както през май, така и през юни. Дефицитът през юни от 18,5 млрд. паунда (23,9 млрд. долара) е по-нисък от очакваните 22 млрд. паунда, а данните за май също бяха ревизирани надолу.

Приходите от продажбите на дребно нарастват по-бързо от обема на продадените стоки, което предполага, че хората плащат по-висока цена, за да купят същото количество стоки.

По-силните данни подкрепят възможността Английската централна банка да увеличи допълнително лихвите, тъй като инфлацията все още е четири пъти над целта ѝ от 2%.

Това е най-големият месечен ръст в продажбите на дребно от февруари насам, въпреки че данните за май бяха ревизирани надолу от първоначално обявения ръст от 0,3%. Националната статистическа служба на Великобритания заяви, че ръстът се дължи на увеличения с 1% обем на продажбите на магазините за нехранителни стоки след силните месечни резултати на универсалните и мебелните магазини.

Летните разпродажби и голямата посещаемост заради горещото време са накарали хората да харчат повече.

„Продажбите на дребно са нараснали доста, като продажбите на хранителни стоки се възстановяват след допълнителния празничен ден заради коронацията, донякъде подкрепени и от хубавото време“, смята Грант Фицнер, главен икономист на ONS. „Въпреки това те са компенсирани отчасти от спад в продажбите на горивата, градинските центрове и магазините за дрехи".

Продажбите са намалели с 1% в сравнение с преди година, което е и най-малкият спад на годишна база, откакто войната в Украйна започна да свива покупателната способност на потребителите.

Горещините също са помогнали на продажбите в супермаркетите да се възстановят през юни с ръст от 0,7% след спад през май.

Юнският ръст се „дължи на еднократни промени“, смята Габриела Дикенс, старши икономист от Великобритания в Pantheon Macroeconomics. Тя е „предпазлив оптимист“ за втората половина на 2023 г.

„Очакваме обемите на продажбите да се увеличат още през втората половина на тази година, тъй като реалните разполагаеми доходи започват да се възстановяват“, допълва тя.

Въпреки че продажбите на дребно се представят по-добре от очакваното през 2023 г., прогнозите на потребителите остават мрачни, тъй като много от тях се подготвят за по-високи месечни вноски по ипотечните си кредити.

Компанията за пазарни проучвания GfK Ltd. заяви в петък сутринта, че потребителското доверие се е понижило за първи път от шест месеца през юли. Проучването отчете спад на доверието в личните финанси и общата икономическа ситуация на фона на опасенията от по-строго затягане на паричната политика от страна на Английската централна банка, за да се пребори с инфлацията.

Цената на наемите също се е повишила рекордно, показва доклад на портала за имоти Rightmove.

„Хората вече се сблъскват с реалността, затруднени да свържат двата края, и ще продължат да намаляват разходите“, коментира Джо Статън, директор по клиентските стратегии на GfK. „Това е лоша новина. Хората усещат икономическата тежест.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Тая сутрин гледах температурата в Лондон - 15 градуса. Да не претоплите климатичната пропагандичка. Вече взехте произволно да я плякате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още