IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в Лондон е в рецесия при наемите, свободните площи стигнаха 30-годишен връх

Meta плати близо 150 млн. паунда, за да прекрати договор за наем на офис в британската столица

14:44 | 27.09.23 г. 1
Небостъргачи в бизнес квартала Canary Wharf в Лондон. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Небостъргачи в бизнес квартала Canary Wharf в Лондон. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Изпитващият затруднения офис пазар в Лондон е в „наемна рецесия“, след като обемите с празни площи в бизнес кварталите West End, City и Canary Wharf достигна 30-годишен връх, съобщават анализатори на компанията Jefferies, цитирани от Ройтерс.

Компанията съобщи, че понижава рейтинга на книжата на Land Securities, British Land, Derwent London и Great Portland Estates и допълни, че използването на офиси в Лондон се е свило с 20% заради хибридната работа след пандемията и нарасналите предпочитания на наемателите към по-зелени сгради в покрайнините.

„Търговските площи бяха първата жертва на технологиите и смятаме, че офисите са следващата. Използването им намалява, а собствениците на имоти губят ценовата си мощ, тъй като наемателите се освобождават от излишните си площи“, отбелязват анализаторите.

Jefferies съобщава, че свободните площи в West End възлизат на 7%, а тези в City и Canary Wharf са съответно 1% и над 20%, като в исторически план повратната точка за наемна рецесия настъпва при нива от около 8 на сто.

Постигнатите наеми на ниво от над 322 паунда на квадратен метър от собственика на складове Sergo в логистичния парк Park Royal сега вероятно са по-високи от пазарното равнище в Canary Wharf, където се намират няколко големи наематели от сферата на финансите, включително Barclays, JPMorgan и Morgan Stanley.

Дългогодишният жител на бизнес квартала HSBC обяви неотдавна, че ще се премести в City, но се очаква да наеме с 30% по-малко площи в новия си дом.

„Инвестициите на пазара намаляват заради несигурността за наемите и свиването на печалбите на строителните компании. Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти в Лондон изглеждат евтини, но вероятно не носят добра стойност“, отбелязва Jefferies.

Meta прекрати наемен договор

Като още един знак за затрудненията пред офис пазара в Лондон Meta съобщи, че е платила 149 млн. паунда, за да прекрати наемен договор за голям офис в британската столица близо до „Риджънтс парк“ в момент, когато хибридната работа кара големи технологични компании да се отказват от офис площи.

British Land, която е собственик на сградата, съобщи във вторник, че ще понесе краткосрочен удар върху печалбата си, тъй като ще се наложи да потърси нов наемател за осеметажната сграда на предизвикателния офис пазар в Лондон.

„Това е удивителна сума. В 20-годишната си кариера не се сещам за наемател, който да е платил толкова пари, за да върне площи, които не заема“, коментира Матю Саперия, анализатор в компанията Peel Hunt.

Новината е още един знак за решителността на големите технологични компании да намалят разходите, като съкратят офис площите си, тъй като повече служители работят от вкъщи. Свиването на площите е удар за градове като Сан Франциско, които разчитат силно на технологичните компании. Офис наемателите и европейски пазари като Дъблин и Лондон не са пощадени от тенденцията.

Колм Лаудър, имотен анализатор в компанията Goodbody, счита, че към момента Meta предлага да преотдаде или да се откаже от близо 93 хил. кв. м офис площи в Европа, предимно в Лондон и Дъблин.

British Land съобщи, че оттеглянето на Meta ще намали печалбата ѝ на акция с 0,6 процентни пункта за шестте месеца до март, но компанията запази очакванията за печалба за 2024 г. благодарение на по-доброто от очакванията събиране на забавени наеми от пандемията.

Meta имаше още 18 години в наемния си договор и е платила дължимите наеми за около седем години, за да излезе от задължението си, съобщават анализатори на BNP Paribas Exane. Това може да позволи на British Land да отдаде отново имота при по-висок наем.

Meta така и не се нанесе в сградата на British Land, но нае площите през 2021 г. след голямо преустройство. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг започна големи съкращения сред десетките хиляди служители на компанията и се ангажира също да намали офис площите ѝ, тъй като работещите хибридно служители бяха помолени да споделят бюра.

Meta все още заема втора офис сграда на British Land в Лондон, като неотдавна нае всички десет етажа.

Миналата година компанията прекрати наемни договори в Ню Йорк и замрази план за разширяване в Остин, щата Тексас. Преди време тя съобщи пред FT, че преосмисля „всичките си имоти в света“, тъй като „последните няколко години донесоха нови възможности около ролята на офисите и отдаваме приоритет на фокусираните, балансирани инвестиции в подкрепа на най-стратегическите ни дългосрочни приоритети“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
nikiangel
преди 7 месеца
Това е само началото, Мета има кеша да прекрати договора, останалите гълтат живи жаби и плащат наем за празни офиси. И само поглеждат календара кога ще изтече договора. И тогава ще дойдат интересни времена за наемодателите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още