IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще се върнат към растеж през есента на 2024 г.

Анализаторите на консултантската компания Savills са най-оптимистично настроени за многофамилните жилища и логистичните имоти

20:45 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Анализатори от подразделенията на консултантската компания Savills в цял свят прогнозират по-положителна инвестиционна среда за недвижимите имоти през 2024 г., като средно 57% от тях очаква умерен до силен растеж на инвестиционната активност през следващата година. В същото време 70% от консултантите очакват същото за многофамилните жилищни сгради, а 66 на сто – за индустриалните и логистичните имоти.

Savills очаква инвестиционната активност да нарасне през третото тримесечие на 2024 г., а възстановяването ще бъде движено от големи пазари, включително САЩ и Великобритания.

Консултантската компания е най-оптимистична за активността на световните жилищни пазари, най-вече сектора на многофамилните жилища, където търсенето изпреварва предлагането в много райони, и за логистичния сектор, подкрепен от силните му фундаменти.

90% от анализаторите на Savills в света считат, че наемите в сектора на многофамилните жилища ще нараснат, като 81 на сто прогнозират повишаване на наемите на по-широкия жилищен пазар. В логистичния сектор 92% очакват наемите да нараснат или да останат стабилни на фона на устойчиво търсене от потребителите и разширяване на производствената база след Covid-19.

За секторите на офис и търговски площи повечето консултанти на Savills са на мнение, че наемите на първокласните площи ще останат стабилни, като това се отнася за офис площи на престижни локации в градските центрове (73% от анализаторите очакват ръст на наемите) или за качествени търговски обекти със силна посещаемост от местни жители и туристи (81%). В същото време на вторичния офис пазар 70% от респондентите очакват наемите да останат непроменени или да намалеят през следващата година. Ръстът на наемите ще зависи от модернизирането на тези имоти.

Анализаторите на Savills препоръчват на инвеститорите през 2024 г. да се насочат към първокласни офиси в централни бизнес квартали, които отговарят на изискванията на наемателите, първокласни логистични имоти на повечето пазари, първокласни търговски площи и хотели в туристически дестинации, особено Франция, Испания, Португалия, Австралия и Сингапур, и към първокласни жилищни площи на места със силни тенденции за урбанизация и растящо търсене на наеми, особено Сингапур, Япония, Испания, Германия, Великобритания и Италия.

Инвеститорите, които търсят добавена стойност, могат да се насочат към преустройване или препозициониране на офиси на първокласни локации, особено в Нидерландия, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Франция и Германия, и към преустройство или препозициониране на първокласни търговски площи, особено в Южна Европа и Азия, за по-висока възвръщаемост от наеми.

Опортюнистично настроените инвеститори може да погледнат към офиси с потенциал за промяна на облика и управление на слабо представящи се активи като например препозициониране на стари търговски центрове.

„2024 г. ще бъде значително по-добра година за инвеститорите в имоти в света с очаквано устойчиво възстановяване, тъй като доходността изглежда по-привлекателна, наемите на първокласни площи растат, а ценовите корекции започват да сближават отново очакванията на купувачи и продавачи на пазари, където тази година това не се виждаше“, коментира Ери Мицостергиу, директор на отдела за световни анализи в Savills.

„Нашите анализатори прогнозират широки паралели в представянето между секторите в първокласния край на пазара, но вероятно ще има по-отчетливи регионални вариации сред вторичните активи“, допълва тя.

Макар че не присъстват във всички региони в света, там, където съществуват, по-малките и не толкова ликвидни сектори като центрове за данни, лаборатории и образователни обекти ще бъдат силни двигатели на търсенето, а ограниченото предлагане подкрепя значителния им инвестиционен потенциал, считат още анализаторите на Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още