IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският имотен пазар се нагорещява след силен ръст на офертните цени

Според данни на Rightmove януари бележи най-силния годишен старт от 2020 г. насам

11:55 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища, излизащи на пазара, са нараснали най-силно от осем месеца през януари благодарение на следпразничен интерес от потенциални купувачи, отчитат от местния портал за обяви за продажба на имоти Rightmove.

Компанията заяви, че офертната цена, търсена от продавачите, се е увеличила с 1,3% до средно 359 748 паунда (458 177 долара). Компанията отчита и девет от десетте си най-натоварени дни за купувачи, осигурили си принципно споразумение за ипотека, съобщава Bloomberg.

Данните предполагат, че пазарът, който се противопостави на прогнозите за срив през миналата година, започва 2024 г. на по-силна основа, тъй като ценовата война на ипотечния пазар сваля лихвите за кредитополучателите и нарастват спекулациите, че Английската централна банка (АЦБ) ще намали основната си лихва.

„Мнозина предприемат действия, за да направят своя ход през 2024 г., може би включвайки някои, които направиха пауза миналата година заради по-нестабилния ипотечен пазар“, казва Том Банистър, директор на имотните проучвания в Rightmove, в изявление от понеделник. „Данните в началото на 2024 г. показват натрупваща се инерция и причини за нарастващ пазарен оптимизъм“.

Офертните цени изпаднаха в застой през последната година, спадайки с 0,7%, показва показател на Rightmove, а сделките остро са се забавили. Пазарът обаче отхвърли прогнозите за спад на цените от 10% или повече.

Rightmove заяви, че този месец бележи най-силния годишен старт от 2020 г. насам, а увеличението в офертните цени надвишава дългогодишния среден ръст за януари от 0,6%.

Макар че основната лихва на АЦБ остава на най-високото си ниво от 2008 г., кредиторите трудно достигат до потребителите, намалявайки маржа, който поемат по ипотеките, и възстановявайки доверието сред купувачите.

По-евтините ипотеки се дължат на очакванията, че централните банкери ще започнат да намаляват лихвите още през май след забавянето на инфлацията напоследък. В момента пазарите клонят към общо пет понижения от по четвърт пункт до края на 2024 г.

Rightmove заяви, че търсенето от купувачите през първата седмица на 2024 г. е нараснало с 5% на годишна база. В същото време броят на новите имоти, излизащи на пазара, е с 15% по-висок спрямо същия период на миналата година.

Средната петгодишна ипотечна лихви се е понижила до 4,86% спрямо върха от 6,11% миналото лято, посочва Rightmove.

Имотният пазар беше по-устойчив от очакванията на брокерите на недвижими имоти и икономистите през 2023 г. въпреки скока на разходите за заеми. Цените на жилищата спаднаха с 1,8% според данните на Nationwide Building Society миналата година, но се повишиха с 1,7% спрямо тези на конкурентния кредитор Halifax.

Агенцията за недвижими имоти Knight Frank обяви в понеделник, че очаква цените на жилищата да се възстановят тази година след охлаждането на лихвите по ипотечните кредити.

Компанията прогнозира 3% покачване на стойностите през 2024 г., подобрение спрямо прогнозата за спад от 4% през октомври. „С нисък едноцифрен растеж през следващите години, очакваме общ растеж от 20,5% през петте години до 2028 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още